Deel dit artikel ‹ Terug

Krachtige en Fragiele Kunst van Ans Sluijter-Wolters en Yolanda Aits in Het Petershuis

Geplaatst op: woensdag 19 september 2012


Onder de titel ‘Krachtig en Fragiel’ exposeren van 29 september tot en met 28 oktober in Het Petershuis twee kunstenaressen die zowel nationaal als internationaal de aandacht trekken. De in ‘s-Hertogenbosch woonachtige schilderes Ans Sluiter-Wolters toont dynamische schilderijen waarin kleur en beweging hand in hand gaan. Haar kenmerkende stijl beweegt zich tussen figuratief en abstract. De uit Heelsum (Gld.) afkomstige Yolanda Aits toont textielobjecten die zijn samengesteld uit materialen die door anderen afgedankt zijn. Ze werkt het liefst met onooglijk, onopvallend materiaal. Verpakkingsmaterialen bijvoorbeeld. Dat wat ieder ander weggooit nadat de inhoud is bemachtigd.

Ans Sluijter-Wolters heeft met haar werk een prominente plaats verworven in de wereld van de beeldende kunst. De thematiek, dynamiek, passie en emotie met voornamelijk heftige kleuren zijn karakteristieke kenmerken van haar schilderijen van formaat. De totstandkoming van haar werken ontstaat intuïtief en ze laat zich vooral inspireren vanuit de mens in z'n geheel. Mensen zijn haar inspiratiebron, wellicht voortkomend uit haar vroegere werk als verpleegkundige. Ans werkt met een beeldtaal die balanceert op de grens tussen figuratie en abstractie. Het zichtbare en onzichtbare, de twee uitersten in haar werk en de wisselwerking daartussen brengt zij in beeld. Het verbeelden van wat je ziet en voelt is voor haar een rijke bron van inspiratie. Het is een innerlijke beleving die via haar manier van schilderen in beeld gebracht wordt. Zo komt haar werk in een sfeer van geborgenheid en rust. Het heeft haar een internationale reputatie bezorgd. Kunstenares Yolanda Aits was als kind verre van handig. ‘Op het gebied van sport een kruk(je)’, zoals ze het zelf verwoordt. Waarschijnlijk ontwikkelde haar kijkvaardigheid om die reden snel en goed. Kijken. En nog eens kijken. Observeren. En proberen onder woorden te brengen wat ze zag en wat ze erbij voelde. Ze ontwikkelde een uitzonderlijke gevoeligheid voor stoffen. Observeren en onder woorden brengen bleken echter niet genoeg. Ze ging op zoek naar andere mogelijkheden om te uiten wat er in haar om ging. Wanneer ze 40 is, wordt ze kleermaker. Het handwerken leert ze in een beroepsmatig kader te plaatsen. Dan vind ze de vorm. Een combinatie van taal, denken, observeren en materialiseren lijkt te zijn ontstaan. Zoals een dichter zich thuis kan voelen in de vorm van het sonnet, zo voelt Yolanda zich thuis in de vorm van een kledingstuk. ‘Ondraagbare’ textielobjecten. Het werk is haar maat. Letterlijk en figuurlijk. Zie voor meer informatie over de expositie de website van Museum Het Petershuis, www.museumhetpetershuis.nl.

De expositie start op zaterdag 29 september a.s. en loopt tot en met zondag 28 oktober. Beide kunstenaressen zijn zelf regelmatig in het museum aanwezig. Op 30 september en 28 oktober zijn ze er allebei. Kijk voor de overige aanwezigheidsdata op de website, www.museumhetpetershuis.nl. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.