Deel dit artikel ‹ Terug

Kunstwerken van Joep de Bekker en Frans Klerkx Verleiden tot ‘Poëtische Verbeelding’

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2012


Onder de titel ‘Poëtische Verbeelding’ exposeren van 25 augustus tot en met 23 september in Het Petershuis twee regionale kunstenaars op leeftijd. De in Groesbeek woonachtige schilder Joep de Bekker (Tilburg, 1935) toont schilderijen van een ingetogen sereniteit. Zijn huis vormt zijn ‘geluk’ en is daarom ook dikwijls middelpunt en enig duidelijk herkenbare vorm in de verstilde composities van zijn werk. Frans Klerkx (Mill, 1932) uit Gennep toont ‘plaatplastieken’ beelden, die hij zelf de naam ‘Pulptures’ heeft gegeven. Frans maakt zijn beelden van verpakkingsmaterialen. Hij benut de pulpvormen, die dienen om kwetsbare en kostbare apparatuur te beschermen, voor het maken van zijn intrigerende, geometrische objecten.

Joep de Bekker behoort bepaald niet tot het type schilders dat regelmatig spreekt van grootse ontdekkingen, of van successen die hij in de schilderkunst heeft geboekt. Integendeel. Je kunt De Bekker eerder in de schaduw stellen van uiteenlopende zwoegers als Bonnard, Benner, Giacometti, Morandi, Rothko en dichter bij huis Jaap Hillenius, schilders die het onderzoeken van de schilderkunst boven het bereiken van een eindresultaat plaatsen. Schilders die alles van zichzelf eisen en geven, een proces dat niet ophoudt op het moment dat ze de kwasten neerleggen. Schilderen is meer denken dan verf opbrengen. Zijn onderwerpen bestaan, naast zijn huis, uit landschappen en naakten.
Frans Klerkx geeft met zijn kunst vorm aan zijn zelfbenoemde concept van ‘upcycling’: verpakkingsmateriaal zonder enige waarde wordt getransformeerd tot kunst. Zo worden geest en materie met elkaar verzoend en krijgt een ogenschijnlijk waardeloos materiaal een verheven, mentale functie. Vanwege de reeds bestaande vormen van het basismateriaal is de kunstenaar enigszins beperkt in zijn creatieve vrijheid. Juist deze beperking leidt tot de meest onvoorspelbare architecturale ‘Pulptures’. Zie voor meer informatie over de expositie de website van Museum Het Petershuis, www.museumhetpetershuis.nl.

De expositie wordt op zaterdag 25 augustus a.s. geopend voor genodigden en Vrienden van Het Petershuis. Het publiek is welkom van zondag 26 augustus a.s. tot en met zondag 23 september. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.