Deel dit artikel ‹ Terug

Brailleproductie na bijna 50 jaar weer terug in Grave

Geplaatst op: maandag 25 juni 2012



Grave en de zorg voor blinden en slechtzienden: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De productie van braille in instituutsverband startte al in 1882 in Grave. De braillebibliotheek annex drukkerij van St.Henricus werd in 1916 zelfstandig en kreeg de naam " Le Sage ten Broek”. Henricus verhuisde naar Nijmegen inclusief haar "Le Sage ten Broek".drukkerij c.q. braillebibliotheek. Dat was in 1966.
We zijn inmiddels vele decennia met vele politieke, organisatorische en technische ontwikkelingen verder. De brailleproductie was vroeger mensen-hand-werk. De lijvige boeken moesten na lezing teruggestuurd worden. Ze werden gecatalogiseerd en in enorme hallen opgeslagen om vervolgens weer uitgeleend te kunnen worden. Tegenwoordig is de brailleproductie volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Met één printopdracht kan iedere braillelezer zijn of haar eigen brailleboek toegestuurd krijgen en men mag dat boek ook houden. Elke volgende klant kan een eigen geprint exemplaar ontvangen.
De nieuwe printers produceren op dit moment 6 miljoen braillepagina’s per jaar. Ze produceren niet alleen de brailletekst, maar ze kunnen de pagina’s ook vouwen en nieten. Dat was voorheen mensenwerk. Bovendien gebeurt de adressering met deze printers volledig geautomatiseerd.
Voor deze moderne braille dienstverlening heeft Dedicon Grave recentelijk 3 nieuwe brailleprinters gekocht en heeft die, zoals ook in vroeger jaren het geval was, weer in Grave geplaatst. Na bijna 50 jaar is de brailleproductie dus weer terug waar ze gestart is maar dan in een snelle eigentijdse en klantvriendelijke versie!