Deel dit artikel ‹ Terug

Indringende film over missiecongregatie van de Heilige Geest

Geplaatst op: donderdag 24 mei 2012


"Het Slot van de Spiritijnen" nu in Ottersum

Een jaar lang volgden de Nijmeegse filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul van Laere de Spiritijnen op hun kasteel in Gemert. Ze legden het leven van de laatste overgebleven paters en broeders van deze missiecongregatie vast in een indringende documentaire: ‘Het Slot van de Spiritijnen.’
Openhartig vertellen de missionarissen over de weg naar het priesterschap, het besloten kloosterleven, de dilemma’s rond uittreden en celibaat, en hun werk in de missielanden. Het is de filmmakers gelukt dicht bij de paters en broeders te komen waardoor de film in toenemende mate aangrijpend is. Hun persoonlijke en soms dramatische verhalen zijn verweven met het leven op het kasteel, dat ze na een verblijf van bijna honderd jaar, moesten verlaten. Het is een pijnlijk afscheid op verschillende niveaus, tot en met de dood en het verlangen naar de dood toe. Het Slot van de Spiritijnen is een ontroerende getuigenis van deze erflaters en hun bijna verdwenen levenswijze.

De film duurt 83 minuten en wordt vertoond in Zaal Pubben op woensdag 6 juni om 15.30 uur. De zaal is om 15.00 uur open.
Entree € 5,- p.p. inclusief een kopje koffie/thee. De toegangskaarten zijn een half uur voor de aanvang van de film te koop bij Zaal Pubben.