Deel dit artikel ‹ Terug

Wereldrecord bij oorlogsmuseum Overloon

Geplaatst op: maandag 14 mei 2012


Overloon - Op 19 en 20 mei organiseert het oorlogsmuseum Liberty Park in Overloon voor het derde jaar op rij Militracks. Er zijn dan op dit historische slagveld opnieuw Duitse militaire voertuigen te zien. En gezien het aantal kettenkrads dat er wordt verwacht was de tijd volgens het museum rijp om een recordpoging te wagen. Daarvoor is contact gelegd met Guinness World Records.
Een kettenkrad is een motor die in plaats van één achterwiel twee rupsbanden heeft. Het voertuig leent zich dus vooral voor moeilijk begaanbaar terrein. Het is bekend dat er, na de oorlog, in Engeland ooit negen bij elkaar zijn gebracht, maar die hebben niet gezamenlijk gereden. Dat zal in Overloon juist wel geprobeerd worden. Na overleg met de mensen achter het Guinness Book of Records heeft het oorlogsmuseum besloten om op zaterdag 19 mei een poging te wagen om met minstens tien kettenkrads een ronde over het Overloonse bosparcours te rijden. Of dit gaat lukken, blijft de grote vraag. Want met voertuigen die bijna zeventig jaar oud zijn, is er een verhoogd risico dat ze uitvallen en al helemaal op ruw terrein, zoals in Overloon.
Het museum wil het zekere voor het onzekere willen nemen en hoopt er ruim voldoende bij elkaar te krijgen om dit record te bereiken. De meeste kettenkrads die deelnemen komen uit Duitsland en Engeland, maar er zijn ook deelnemers uit Nederland. Overigens komen er ook nog hele andere voertuigen. Zo zullen er zeker drie verschillende tanks meerijden en een heel scala aan personenwagens en vrachtwagens van het Duitse leger in die tijd. In totaal worden ten minste zestig voertuigen verwacht. Daarmee is Militracks wereldwijd het grootste evenement op het gebied van Duits militair materieel uit de Tweede Wereldoorlog.
Militracks is te bezoeken op zaterdag 19 en zondag 20 mei van tien uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds. De recordpoging is gepland om half drie ‘s middags. Mocht het op zaterdag niet lukken om dit record te vestigen, dan wordt op zondag een tweede en tegelijk laatste poging ondernomen.
http://www.militracks.nl/