Deel dit artikel ‹ Terug

Oom Wanja genomineerd voor Toneel Publieksperijs 2012

Geplaatst op: dinsdag 17 april 2012


Genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2012!
'Deze Oom Wanja mag niet gemist worden'
Oom Wanja
Supercast: Pierre Bokma, Eline ten Camp e.a

Tekst: Anton Tsjechov. Regie: Gerardjan Rijnders. Spel: Pierre Bokma, Eline ten Camp, Hein van der Heijden, Paul R. Kooij, Titus Muizelaar, Saskia Temmink en Marie-Louise Stheins.

Met 'De Meeuw' werd afgelopen seizoen het startschot gegeven voor een driedelige serie tijdloze klassiekers van de Russische meesterschrijver Anton Tsjechov (1869-1904). Het drieluik bestaat verder uit 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin' die volgend seizoen ook in Schouwburg Cuijk te zien is. Alle stukken worden geregisseerd door Gerardjan Rijnders, wiens prachtige cast in deel één al 'bijzonder goed raad wist met Tsjechovs hartverscheurende menselijke droefenis', schreef NRC Handelsblad.

In het bitterzoete 'Oom Wanja' legt Tsjechov met mededogen én meedogenloosheid alle beperkingen, hypocrisie en zwakheden van zijn personages op meesterlijk wijze bloot. Op het landgoed van Wanja, zijn moeder en zijn nichtje Sonja, wordt het leven bepaald door orde, regelmaat en hard werken. Dat verandert radicaal met de komst van Sonja's vader, professor Serebrjakov en diens vrouw. Hopeloze verliefdheden, plichtsverzuim, frustraties, zelfbeklag, pijnlijke herinneringen en angst voor de toekomst voeren plots de boventoon. Wat te beginnen met het hier en nu?


De pers over Oom Wanja:

Uit de Volkskrant (****):

'Een geweldige Pierre Bokma. Woest grappig de ene keer, intriest het volgende moment. Ontwapenend en onnavolgbaar scherp.'

'Hein van der Heijden op zijn best.'

'komisch en treurig tegelijk.'

‘Gewaagd maar waarachtig.’

'Onweerstaanbaar grappig en tegelijk ontroerend.’

Uit Leidsch Dagblad (GPD):

'Oom Wanja om te huilen van het lachen'

'Pierre Bokma speelt oom Wanja weergaloos.'

'Deze Oom Wanja mag niet gemist worden.'

Uit NRC (****):

'Leegte Wanja fraai invoelbaar'

‘Van der Heijden is hilarisch’

Uit de Volkskrant (****):

‘Een geweldige Pierre Bokma. Woest grappig de ene keer, intriest het volgende moment. Ontwapenend en onnavolgbaar scherp.’

‘Hein van der Heijden op zijn best.’

‘komisch en treurig tegelijk.’

‘Deze Oom Wanja mag niet gemist worden.’

Uit Het Parool (***):

‘Droefenis wint het van de vrolijkheid.’

‘Stille tragiek van de personages sijpelt voelbaar door hun schijnvrolijkheid heen.’


Algemene korte tekst:
In Tsjechovs Oom Wanja moeten twee mannen onder ogen zien dat, met hun jeugd, ook hun dromen zijn vervlogen. En twee jonge vrouwen ontdekken dat ze in hun leven vrijwel niets voor het kiezen hebben. Betekent dit dat Oom Wanja een tranendal is? Integendeel. Met humor en mededogen fileert Tsjechov alle pogingen om er hoe dan ook het beste van te maken. Dat maakt hem herkenbaar en van alle tijden.


Schouwburg Cuijk
Vr 27 april, 20.15 uur
www.tsjechov3.nl
www.toptheater.nl