Deel dit artikel ‹ Terug

'Paardenpassie' met Pasen van start op Tongelaar.

Geplaatst op: donderdag 29 maart 2012De passie voor paarden staat centraal in de nieuwe expositie op kasteel Tongelaar in Mill. Sylvia van Noye uit Grave en Ellen Welten-Louwers uit Oss zijn gedreven paardenmensen en kunstenaars. Op 1e en 2e paasdag is de start van hun expositie 'Paardenpassie' met impressionistische schilderijen en bronzen beelden.
Op 2e paasdag is het ook “de dag van het landschap“. Dan kunt u de hele dag een bezoek aan de expositie koppelen aan een wandeling door het gebied van Tongelaar onder leiding van een gids van het IVN. Die vertrekt om 12.00, 13.30 en 15.00 uur.

Sylvia van Noye uit Grave is na de lerarenopleiding Nijmegen in de beeldende vakken altijd blijven schilderen, creëren, exposeren en lesgeven. Van kinds af aan is ze bezig met paarden en rijdt ze fanatiek. Geworden tot een natuurlijk paardenspecialist leeft Sylvia haar passie voor paarden als paardenfluisteraar, coach en trainer van mens en paard. Non-verbale communicatie en authentiek leiderschap in interactie met het paard leren ons veel over ieders gedrag. In deze expositie deelt zij dit diepe contact en de ervaringen als coach in levensgrote schilderijen.
Sylvia van Noye werkt vanuit haar atelier op kasteel Tongelaar en organiseert daar de kunstexposities.

Verbeelding van verbinding
De relatie tussen mens en paard wordt bezield en doorleefd weergegeven. Verlicht en verbonden worden mens en paard de overgave aan elkaar en de natuur verbeeld. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract maken het aanschouwelijke als de beleving van een momentopname. De toeschouwer gaat op in de natuur van het paard, de natuur zelf en treedt in verbinding met de eigen natuur, het innerlijke zelf. De onderwerpen zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie.
Het kleurgebruik is genuanceerd en van natuurlijke aard. De beweging en arcering bestaande uit verschillende transparante lagen, smeden het geheel tot een uitbundige beweging. Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven. Een actie van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en stress, tot verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. De verbeelding van innerlijke beleving en uiterlijke expressie. Zoals de natuur het ingeeft.
www.beeld-werk.com

Ellen Welten-Louwers uit Oss is al 32 jaar kunstenares. Direct na haar vooropleiding Moa tekenen en handvaardigheid in Tilburg startte ze naast het lesgeven als zelfstandig kunstenares.
Ook Ellen heeft een passie voor paarden. Ze rijdt fanatiek western en is meerdere malen Nederlands en Benelux , Rheinland en Europees kampioen geweest met haar merrie Kinda Sweetly Dun. Ze fokt regelmatig goede veulens, waaronder enkele Nederlandse kampioenen en een Europese titelhouder. Op de expositie zijn ook verschillende beelden van westernpaarden te zien.
Inspiratie
Ellen vindt haar inspiratie bij paarden en ballet. De gratie, elegantie en beweging spreken haar aan. Beide onderwerpen lenen zich uitstekend om emoties uit te beelden, zoals “tenderness” of “ingetogen”. Soms wordt met enkele lijnen een beweging weergegeven. Accenten in gepolijste vlakken geven de sculpturen meer vaart. De paarden zijn soms teruggebracht naar een minimale weergave om zo de essentie van de beweging te versterken. In andere beelden worden juist veel details gebruikt om ze daarmee zo realistisch mogelijk over te laten komen. Een juiste anatomie of uitdrukking van het karakter van het dier is daarbij erg belangrijk. Zeker in de opdrachten van een portret.
Ellen werkt in brons en sinds kort in glas. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan haar beelden. Ze zijn transparant. Kleur en licht hebben vrij spel waardoor de sculpturen nog meer tot leven komen. Werken in dit materiaal is een onuitputtelijke zoektocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden met mooie en spannende resultaten. Vooral de onmogelijkheden in deze techniek proberen te beheersen, is een grote uitdaging. Ellen exposeert regelmatig in galerieën in binnen en buitenland en haar opdrachten zijn verspreid over de hele wereld. In deze expositie is een grote variëteit aan beelden van overwegend paarden in alle technieken te zien. www.ellenweltenlouwers.nl
Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie is dan ook te bezichtigen. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren of op het terras.
Het kasteel Tongelaar is te vinden aan Tongelaar 12 en 16 in Mill.
Gratis entree.