Deel dit artikel ‹ Terug

Zeven jonge kunstenaars in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: vrijdag 7 maart 2008


Ze zijn dynamisch, creatief en talentvol! Zeven jonge kunstenaars, kort geleden afgestudeerd aan verschillende academies in Nederland, maar nu al met een boeiend expositieverleden. Zoals de in Gennep geboren Wieteke Heldens. Zij presenteerde haar werk samen met zes andere veelbelovende afgestudeerden van de Haagse Kunstacademie in het Haags Gemeentemuseum in de veelbesproken expositie 7-Up. Kort daarna had zij samen met Astrid Nobel en Tim Breukers tentoonstellingen in het Zwitserse Thun, in Parijs bij galerie Nikki Diana Marquardt en binnenkort ook in het Belgische Brugge. De in Gennep werkzame kunstenaar Mirso Bajramovic zag de expositie in Den Haag, was onder de indruk en nam het initiatief om Heldens een soortgelijke tentoonstelling te laten organiseren voor Museum Het Petershuis. Het resultaat is te zien van 16 maart t/m 28 april 2008, in het Petershuis te Gennep. Het museum is iedere woensdag, zaterdag en zondag geopend van 14:00 tot 17:00 uur (Paaszondag gesloten; Paasmaandag geopend). Deelnemende kunstenaars zijn: Wieske Wester, Klaas Bijl, Selma van Panhuis, Mischa van Pinxteren, Tim Breukers, Astrid Nobel en Wieteke Heldens.

Zowel Heldens als Wieske Wester, die momenteel een tweede fase-opleiding volgt aan de Ateliers in Amsterdam, zijn echte schilders. Maar de aard van hun werk vraagt in een aantal gevallen om een ander medium. Zo grijpt Heldens soms naar audio of film en maakte Wester torenhoge tekeningen in houtskool.

Het werk van Klaas Bijl, samen met Heldens en Wester afgestudeerd aan de afdeling schilderen van de Koninklijke Academie in Den Haag, is romantisch van aard. In zijn werk toont hij de schoonheid die gedestilleerd kan worden uit het menselijk falen.

Tim Beukers en Astrid Nobel, beide samen met Heldens verbonden aan de tweede fase opleiding DNA (De nieuwe Academie) in Den Haag, komen respectievelijk van de Tilburgse en de Groningse kunstacademies. Beukers won met zijn examenwerk, dat bestond uit kleine sculpturen, de Jong Toptalentprijs. Nobel maakt installaties die wortels hebben in het verleden of in de herinnering en door de kunstenaar opnieuw geïnterpreteerd en getoond worden.

Selma van Panhuis en Mischa van Pinxteren komen beide ook van de Koninklijke Academie in Den Haag. Van Pinxteren studeerde af bij de afdeling Grafiek met tekeningen in pastelkrijt gebaseerd op filmstills waar hij in vurige vervreemdende kleuren realistische portretten neergezet. De grens tussen feit en fictie wordt op scherp gezet. Het werk van Van Panhuis is ruimtelijk georiënteerd. Haar installaties en tekeningen zijn resten of fragmenten van de werkelijkheid, van ideeën, die ze in materiaal probeert te vangen.

Museum het Petershuis
Niersstraat 2 Gennep
Telefoon :0485 - 51 44 00
advertentie