Deel dit artikel ‹ Terug

Weijerkoor zingt op 1 april 2012 requiem van Faure

Geplaatst op: donderdag 15 maart 2012


Van 15.00 uur tot 16.00 uur

Lokatie
St. Petrusbasiliek, Steenstraat 41, 5831 JA BOXMEER

WEIJERKOOR ZINGT REQUIEM VAN FAURÉ

Op Palmzondag 1 april a.s. om 15.00 uur voert het Weijerkoor het Requiem van Fauré uit in de St. Petrusbasiliek aan de Steenstraat 41 te Boxmeer. Het concert wordt aangeboden door de Karmel Orde van Boxmeer, zal ongeveer een uur duren en is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt echter zeer op prijs gesteld. De kerk is open voor publiek vanaf 14.45 uur.

Het Requiem wordt uitgevoerd onder leiding van dirigent José Doodkorte en met instrumentale begeleiding van organist Geert Verhallen. De uitvoering van het Requiem wordt afgewisseld met enkele teksten over lijden en sterven uit het oeuvre van Huub Oosterhuis als een passend begin van de Goede Week.

Requiem
Het Requiem van Gabriël Fauré is geen uiting van treurnis over een overledene. Fauré schreef zijn dodenmis ‘pour le plaisir’, omdat hij graag een requiem wilde componeren. Misschien verklaart het de troostende lichtheid die het stuk zo bijzonder maakt.
In hoeverre de dood van zijn vader in 1885 heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het werk is onduidelijk (overigens stierf zijn moeder op 31 december, zo'n twee weken voor de première).
Gabriel Fauré (1845-1924)
Gabriel Fauré was een van de belangrijkste Franse componisten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Debussy en Ravel (een leerling van hem). Fauré is bekend vanwege zijn pianomuziek en kamermuziek. Tevens heeft hij de Franse religieuze muziek vernieuwd.
In zijn composities zocht hij naar evenwicht tussen zijn romantische gevoeligheid en de strenge compositieregels, om te komen tot een eigen stijl, een compromis tussen muzikale taal en vormgeving. Zijn muziek is vooral ingetogen en fijnzinnig.
In de periode dat Fauré verbonden was aan de Parijse Madeleinekerk, eerst als koordirigent, daarna als organist, schreef hij zijn Requiem (1888). Het behoort tot zijn meest uitgevoerde werk. De compositie is opgebouwd rond het bekende Pie Jesu. Bij de keuze van de teksten voor zijn dodenmis liet Fauré de hardste woorden weg (zoals het Dies irae). Zijn opvattingen over de dood waren hoopvol: ‘Het is een vreugdevolle bevrijding, een verlangen naar geluk aan de andere kant van het graf, eerder dan een pijnlijke ervaring.’ Deze harmonieuze toon van rust en vrede is in zijn Requiem duidelijk merkbaar.
In de versie uit 1893 heeft Fauré zijn oerversie uit 1888 uitgebreid met het Offertorium en het Libera me. Tevens voegde hij enkele instrumenten toe. De derde versie voor groot orkest verscheen in 1900.

Weijerkoor
Het Weijerkoor uit Boxmeer is een gemengd koor van 45 leden dat werd opgericht in 1986. Vanaf het begin heeft het koor ernaar gestreefd goede uitvoeringen te geven van klassieke koorwerken.
Sinds 2004 staat het koor onder leiding van de bekende dirigent José Doodkorte. Onder haar leiding heeft het Weijerkoor de afgelopen jaren enkele bijzondere concerten uitgevoerd, zoals in december 2011 de Messiah van Händel ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum (voor meer informatie over het Weijerkoor: zie de website www.weijerkoor.nl).

Website
www.weijerkoor.nl