Deel dit artikel ‹ Terug

Boomfeestdag 2012 Gemeente Sint Anthonis

Geplaatst op: woensdag 14 maart 2012


BOOMFEESTDAG 2012 GEMEENTE SINT ANTHONIS 14 MAART 2012
(Nationale viering op woensdag 21 maart in Boxmeer en Cuijk)

Uitnodiging mee te werken!
Opdracht is een Groenestafette te organiseren in de aanloop naar de Nationale Boomfeestdag, dit jaar in het Land van Cuijk. Het Land van Cuijk telt 5 gemeenten en elke gemeente organiseert voor leerlingen van groep 7 (e.o. 6 en 8) een Boomfeestdagactiviteit. In onze gemeente is dit een Flashmob. We zouden weer bomen kunnen gaan planten maar we willen juist iets nieuws, iets inspirerends, iets verrassends, iets wat de kids nooit meer vergeten!
Het idee is een FLASHMOB
Op dinsdag 13 maart krijgen de 7 basisscholen in de groepen (6) 7 en 8 van hun leerkrachten een lesje social media en uitleg over de flashmob. Op woensdag 14 maart verschijnt dan om 9.30 uur een oproep op het digitale schoolbord in de klas, om binnen een half uur, per fiets naar een gps coördinatiepunt / aanduiding in de gemeente te komen. (GPS N 51.62519  E 5.84468).
Dit gps - coördinatiepunt ligt midden op de mooiste zandverstuiving in de Staatsbossen, voor elke school goed bereikbaar in maximaal een half uurtje fietsen.

Boodschap flashmob
Op deze plek gaan de 285 leerlingen om 10.30 uur “iets” uitbeelden in de natuur dat een samenhang heeft met bomen. Deze figuur, bestaande uit 285 leerlingen, is door Kunstkringleden uit de gemeente bedacht en uitgezet. De figuur, de activiteit, moet snel duidelijk zijn voor de kinderen, goed zichtbaar vanuit grote hoogte en deze moet weer snel afgelopen zijn. Zonder sporen achter te laten in de natuur.

Een cameraman op een hoogwerker filmt voor de komst de plek, filmt de “levende figuur” en 10 min later is de natuur weer, onaangetast, niet vervuild, in de oude staat. Dat is de boodschap! De figuur heeft duidelijk een link naar de natuur en bomen. De leerlingen krijgen, nadat zij hun fiets geparkeerd hebben in het bos, een gekleurd vel stevig papier. Dit houden zij tijdens de Flashmob boven hun hoofd en op een speciaal signaal beginnen zij allemaal te bewegen, binnen de getekende figuur, zittend op de knieën, zoals een levende boom in de natuur bij sterke wind. Na een minuut, weer een signaal dus, staan kinderen op, pakken een krentenboompje, lopen weer allerlei inrichtingen uit, het bos in, naar de fiets. Voorbij flashmob.

Resteert een filmpje dat we op YouTube zetten en, natuurlijk, naar de landelijke media sturen en zeker naar het Jeugdjournaal mailen. Maar ook naar de scholen, alle mobiele telefoons van de kinderen en de organisatie van de Nationale Boomfeestdag. Deze zetten dit dan weer door naar de 4 gemeente Land van Cuijk voor het estafette-idee.
We nodigen de media uit aanwezig te zijn bij de Flashmob maar ook voor de verspreiding van het YouTube filmpje te zorgen. Verder vragen wij een oproep te doen aan iedereen dus die een mobiele telefoon heeft of een computer, het filmpje zo veel mogelijk te verspreiden, de wereld in. Dit kan dan weer via, Facebook, Hyves, je adresboek in je smartphone, enz.

De Kunstkring komt hierdoor op een leuke, andere manier in het beeld en doet iets verrassend voor de natuur, voor het onderwijs en laat zien wat mogelijk is met sociale media.