Deel dit artikel ‹ Terug

NK Maasheggenvlechten zondag 11 maart 2012 in Oeffelt

Geplaatst op: vrijdag 9 maart 2012Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. Dit gebied wordt beschouwd als het Oudste Landschap van Nederland. De beschutting van de Maasheggen en de extensieve landbouw maken een ongekend rijke flora en fauna mogelijk. Het hele jaar door is het goed wandelen en fietsen in dit prachtige landschap. Ook op zondag 11 maart, als een deel van het gebied bij Oeffelt het toneel is van het zevende Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten. Het evenement staat in het teken van het onderhoud van de heggen. Niet alleen wordt die dag een groot stuk heg op traditionele wijze gevlochten, ook worden natuurliefhebbers en omwonenden geïnformeerd over het belang van natuurbeheer in het algemeen en dit oude ambacht in het bijzonder. Ruim dertig teams nemen deel aan het NK. Zij krijgen elk een eigen stuk heg toegewezen. Onder het toeziend oog van publiek en jury strijden zij om de wisseltrofee, de Gouden Hiep. Daarnaast zullen vlechters uit Engeland, Frankrijk en België hun eigen vlechtstijlen demonstreren.

Uitgebreid nevenprogramma
Het gevarieerde nevenprogramma biedt voor jong en oud vertier en informatie. Zo kun je trekpaarden, brandrode runderen, schapen drijven, vendelzwaaien, toneelspelers en muzikanten bewonderen. Kinderen kunnen onder andere kalfjes aaien en hun eigen Maasheggenwerkstukjes maken. En natuurlijk zijn er ook dit jaar weer veel informatiestands met natuur, cultuurhistorie en kunst in een grote horecatent.

Het 7e NK Maasheggenvlechten wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer en IVN De Maasvallei, op een terrein van Staatsbosbeheer.

Datum: zondag 11 maart, 11.00-16.00 uur, 16.30 uur prijsuitreiking
Locatie: Oeffelt, borden volgen.
Parkeren en toegang gratis
Inlichtingen: www.maasheggen.nl of 0485-520076