Deel dit artikel ‹ Terug

Biertapwedstrijden Land van Cuijk

Geplaatst op: maandag 3 maart 2008


Vorig jaar was het 40 jaar gelden dat er voor de eerste keer biertapwedstrijden werden gehouden. Dit hebben gezellig gevierd met 2 zeer goed bezochte biertapwedstrijden.

Na 40 jaar zijn de regels, materialen en jurering anders geworden. De doelstelling is echter nog steeds het zelfde: “Bevorderen van een goed getapt en geserveerd biertje in de Horeca”.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beleving ook een steeds grotere rol gaat spelen en daarom is er tijdens de biertapwedstrijden ook aandacht voor de speciaal bieren en manier van serveren.

Dit jaar zal er ook weer sprake zijn van een overall winnaar. Naast de winnaar van de voorjaars-biertapwedstrijd zullen we ook weer een winnaar van 2008 hebben. Tijdens de voorjaarswedstrijd en de najaarswedstrijd worden er wedstrijdpunten verdeeld. De eerste plaats is goed voor 20 punten, de tweede voor 19, etc. De punten van beide wedstrijden worden bij elkaar opgeteld en degene met de meeste wedstrijdpunten mag zich biertapper 2008 noemen.

Voor wie is deze wedstrijd bedoeld.
Deze wedstrijden worden georganiseerd voor horecaondernemers en hun personeel. Een verzorgt glas bier is een visitekaartje voor ieder horecabedrijf. Op deze wedstrijden wordt met name gelet op de verzorging van een glas bier.

Eisen.
Waar moet nu een goed getapt biertje aan voldoen? Nadat het glas goed is gespoeld in koel stromend water moet het glas even uitlekken. Dan kan het eigenlijke tappen beginnen. Het glas schuin tegen de kraan en deze moet vervolgens in
één slag volledig open worden getrokken. Zodra het bier de bovenkant van het glas heeft bereikt, het glas rechtop houden en de kraan in één beweging sluiten. Met een vochtige afschuimer wordt het versgetapte biertje afgeschuimd. Als
dit allemaal goed gaat, ontstaat het bekende biertje met een schuimkraag van ongeveer twee vingers dik. Deze glazen worden door een vakkundige jury aan de tap beoordeeld. Wacht echter niet te lang want u moet deze biertjes ook nog serveren bij de zittende jury. Daar serveert u ook nog eens een speciaal biertje op de juiste wijze.

Aanmelden.
Ieder Horecabedrijf met een tapvergunning ontvangt een aanmeldingsformulier. Mocht u als horecaondernemer om wat voor reden geen aanmeldingsformulier hebben ontvangen dan bent u toch van harte welkom.

Werk jij in de horeca. Vraag dan aan je werkgever of jij zijn/haar bedrijf mag vertegenwoordigen. Je leert er enorm van. Verder maak je kennis met collega’s en het is een gezellige avond.

De winnaar van vorig jaar was Willy Derks van de Linde (Groesbeek). Inge Thijssen en Anton van Haren van Oele Tôn’s Gasterij (Ledeacker) grepen net naast de titel maar zullen er op gebrand zijn om dit jaar als nog te proberen de titel te
veroveren en wel op:

Datum & Plaats van de Biertapwedstrijden
Datum. : Maandag, 10 maart 2008
Aanvang. : 19:00 uur
Plaats van handeling. : Café/Zaal ‘t Heike, Mill

Meer info: biertapcommissie@planet.nl