Deel dit artikel ‹ Terug

Deelname Nationale Boomfeestdag Land van Cuijk

Geplaatst op: donderdag 2 februari 2012


Tijd: 9.30 uur tot 14 uur
Lokatie: De Vilt in Beugen en Bedrijfspand Boomkwekerij Ebben, Beerseweg Cuijk

Op 21 maart 2012 wordt de Nationale Viering van de Boomfeestdag in de regio Land van Cuijk gehouden! Alle basisschoolkinderen uit groep 7 (of combinatiegroepen) in het Land van Cuijk zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere dag.

Het programma zit dit jaar weer boordevol spannende activiteiten. Natuurlijk worden er weer veel bomen geplant, maar ook wordt het Kids4trees Songfestival gehouden en kunnen de kinderen een kijkje nemen op de Groenmarkt. Op deze manier worden zij op een leuke en educatieve wijze bij natuur en bomen betrokken.

Ter gelegenheid van het 150 jaar bestaan van de hoofdsponsor Boomkwekerij Ebben worden tienduizenden meidoorns aan de inwoner van het Land van Cuijk geschonken.

Plantlocatie: Portaal de Vilt

Dit jaar wordt de bomencirkel gerealiseerd in Portaal de Vilt. Vanuit het infor­matiepunt Portaal de Vilt kunnen bezoekers en recreanten te voet en per fiets via wandel- en fietspaden het gebied intrekken. Portaal de Vilt is de toegang tot twee prachtige natuurgebieden (De Vilt en het Maasheggengebied) en een perfecte plaats voor de bomencirkel als symbool voor de Nationale Viering Boomfeestdag.

Thema: Bomen (be)leven

Het thema van de Nationale Viering Boomfeestdag 2012 is ‘Bomen (be)leven’. Met dit thema worden kinderen en volwassenen uitgedaagd bewust naar bomen te kijken. Iedere boom is immers een individu: dik of dun, groot of klein, recht of krom, fleurig of sober. Iedere boom heeft zijn eigen plaats en ruimte en is daarmee belangrijk.

Het programma

De dag start op de plantlocatie Portaal de Vilt, tussen Beugen en Oeffelt. Hier mogen de kinderen de meidoorns, de zogenaamde Maasheggen, planten. Vervolgens zal de bijzondere bomencirkel geplant worden door speciale gasten. Wie deze gasten zijn is nog een verrassing.

Vervolgens treden de finalisten van het Kids4trees Songfestival op en zal het winnende lied bekend worden gemaakt. Dit gebeurt in de evenementenhal bij Boomkwekerij Ebben in Cuijk. Dit gebouw bestaat uit herbruikbare materialen en op deze locatie zal in de toekomst duurzaam gewerkt gaan worden met natuurlijke bronnen. Dit past goed in het thema van de Nationale Viering Boomfeestdag. Weervrouw en ambassadrice van de Boomfeestdag, Helga van Leur, presenteert in deze duurzame, groene omgeving het programma. Het belooft een geweldig (kinder)feest te worden!

Zoals voorgaande jaren is er ook dit jaar een groenmarkt waar kinderen, maar ook volwassenen kunnen leren over de natuur. Dit gebeurt via allerlei leuke opdrachten en vragen. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan (groen-)producten, deze zullen in overvloed aanwezig zijn bij de verschillende kraampjes. Vanaf 14:00 uur is het terrein opengesteld voor publiek uit de omgeving.

Groenestafette Land van Cuijk 12 t/m 21 maart

De gemeenten in het Land van Cuijk worden gevraagd mee te doen met de groenestafette die zal plaatsvinden tussen 12 en 21 maart. De gemeenten zullen in deze periode hun eigen boomplantdag organiseren en andere activiteiten houden op het gebied van groen.

Kids4trees songfestival (Land van Cuijk)

De Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert dit jaar wederom het Kids4trees Songfestival! Alle groep 7 klassen van de basisscholen in het Land van Cuijk zijn uitgedaagd om aan de slag te gaan met het schrijven van een eigen bomenlied. Het winnende nummer krijgt een plek op de DVD van de film De Lorax, een verhaal over een bijzondere bosbewoner die het woud beschermt. De film komt in april 2012 uit.

Participatiemogelijkheden voor ondernemers of intermediaire organisaties

Sponsormogelijkheden: Alles is mogelijk en denkbaar. Bijdragen aan de viering van de groenestafette, Nationale Viering Boomfeestdag, logistiek of bijvoorbeeld een tribune voor het binnenprogramma .

Sectoren educatie, natuur, milieu en onderwijs: Ook met betrekking tot deze sectoren zijn er legio participatiemogelijkheden denkbaar, zoals het ontwikkelen van lespakketten en het meedoen aan het regionale Kids4trees Songfestival.

Gemeenten Land van Cuijk: De gemeenten in het Land van Cuijk worden gevraagd mee te doen met de Groenestafette (tussen 12 en 21 maart) door een eigen boomfeestdag te organiseren in deze periode. Een andere mogelijkheid is het leveren van een bijdrage in de kosten voor het busvervoer (sponsor) voor het vervoeren van de basisschoolkinderen tussen de plantlocatie en de binnenlocatie.

Links voor meer informatie:

Nationale Boomfeestdag Land van Cuijk
National Boomfeestdag