Deel dit artikel ‹ Terug

Regionale voorronde culinaire vakwedstrijd bij De Leijgraaf in Oss

Geplaatst op: dinsdag 31 januari 2012


Op de locatie Euterpelaan in Oss van ROC de Leijgraaf is op donderdag 9 februari de regionale voorronde voor de landelijke VSHO-vakwedstrijd. De Vereniging van Scholen met een Horeca-opleiding houdt ieder jaar een landelijke kookwedstrijd voor vmbo- en mbo-leerlingen. Aan de voorronde voor de regio Zuidoost Nederland doen vier teams met vmbo-leerlingen mee en vier teams waar vmbo-leerlingen samenwerken met mbo-leerlingen (koppelwedstrijd).
De culinaire wedstrijd begint om 9.15 uur, na de lunch is de prijsuitreiking. De kandidaten moeten onder andere een showtafel opdekken met als thema Winter Culi Land, en een viergangenmenu bereiden voor vier personen.
De jury bestaat uit Esther Suppers (van restaurant Den Uiver in Megen), Marco van Oort (topkok van De Fuik in Aalst) en oud-Leijgraaf docent Harry Sprangers (eigenaar van Les Arts Culinaires).

Samenwerking vmbo en mbo
De VSHO behartigt de belangen van het horecaonderwijs, en richt zich op het vmbo, mbo en hbo. De stichting bevordert de onderlinge samenwerking en de professionaliteit van het horecaonderwijs.
Jan van Grunsven, Onderwijsmanager Horeca & Toerisme bij ROC de Leijgraaf, vindt vooral de samenwerking tussen vmbo- en mbo-leerlingen in de koppelwedstrijd bijzonder. “Dit past mooi bij de gedachten over samenwerking tussen vmbo en mbo zoals wij die hebben. Wij kennen al het buddyleren, waarbij vmbo- en mbo-leerlingen gelijktijdig op dezelfde plek stage lopen. Dit is bedoeld om de vmbo-leerlingen een beter beeld te geven van het beroep dat ze willen kiezen. En mbo-leerlingen kunnen op deze manier een stukje leidinggeven laten zien.”
Ook het partnerschap tussen De Leijgraaf en het Fioretti-college (vmbo) in Veghel bij de topkok-opleiding is een voorbeeld van samenwerking in het horecaonderwijs. Dankzij de doorlopende leerlijn kunnen vmbo-leerlingen via een verkort programma instromen in het mbo-onderwijs.