Deel dit artikel ‹ Terug

Nederlands verborgen wildernis

Geplaatst op: woensdag 18 januari 2012


Een wildernis is een gebied dat zonder menselijk handelen ontstaat, verandert en groeit. De Nederlanders hebben er eeuwenlang alles aan gedaan de oorspronkelijke wildernis van duinen, moeras en water van ons land te temmen en te beteugelen. Zijn er in dit land nog plekken waar de wildernis heerst en waar de roep van de natuur klinkt?

Een jaar lang doorkruiste schrijver, vogelkenner en natuurliefhebber Kester Freriks ons land op zoek naar plekken waar je de echte natuur kunt ervaren. Plaatsen waar je de wildernis kunt beleven. Ooit kende Nederland woeste gronden, onherbergzame veengebieden waarin je kon verdwalen, levensgevaarlijke zandverstuivingen, zeestromingen, onzalige bossen en moerassen.
Met behulp van oude land- en waterkaarten is hij op zoek gegaan naar de woeste en ongerepte gebieden van Nederland van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg en van Lauwersoog tot de Biesbos.

Woensdag 21 februari kunt u kennismaken met de onverwachte plekken die Kester Freriks vond. Hij is te gast in de bibliotheek Boxmeer aan de De Raetsingel 1. De lezing begint om 20.00 uur. Toegangskaarten (€ 6,00 en € 4,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus. De lezing is gratis voor leden van IVN De Maasvallei.