Deel dit artikel ‹ Terug

Museum organiseert essay-wedstrijd voor scholieren

Geplaatst op: woensdag 23 januari 2008


Het Liberty Park in Overloon gaat dit voorjaar voor het eerst een onderwijsconferentie organiseren. Dit gebeurt in het kader van het project "Vrij Europa" dat in het museum binnenkort van start gaat en waarvoor subsidie is verkregen van de Europese Commissie.

Het project "Vrij Europa" heeft tot doel om jongeren zelf hun standpunt te laten bepalen over hoe ver je kunt gaan bij het nastreven van je eigen vrijheid. Het museum legt hier duidelijk de relatie naar de Tweede Wereldoorlog. "Het begrip vrijheid speelt vandaag de dag een belangrijke rol. Voor veel jongeren is alleen het belang van die vrijheid nogal vaag. En ook de relatie tussen de oorlog van toen en de vrijheid van nu is voor jongeren niet altijd duidelijk. Maar de keuze of je wel of geen bhurka mag dragen heeft natuurlijk ook alles te maken met vrijheid, in dit geval de vrijheid van godsdienst", zo legt directeur Erik van den Dungen uit. "Echt lastig wordt het voor jongeren als ze moeten bedenken hoe de vrijheid van godsdienst staat tegenover de vrijheid van meningsuiting."

In de aanloop naar deze conferentie is er een essay-wedstrijd voor HAVO- en VWO leerlingen uit de bovenbouw. Leerlingen kunnen meedoen aan deze wedstrijd door een opstel van max. 1000 woorden te schrijven over vrijheid. Van den Dungen: "De bedoeling van het museum is dat leerlingen zich verdiepen in hoe ze in het dagelijks leven met die vrijheid te maken hebben. Of, belangrijker nog, wat ze daar zelf aan kunnen bijdragen."

De wedstrijd loopt tot 15 maart, waarna de inzendingen door een externe jury worden beoordeeld. De prijsuitreiking vindt plaats op de onderwijsconferentie. De conferentie is speciaal bedoeld voor HAVO- en VWO-docenten en wordt gehouden op dinsdag 22 april.
advertentie