Deel dit artikel ‹ Terug

Oorlogsmuseum gaat samenwerken met Veteranen Instituut

Geplaatst op: maandag 19 december 2011


Het oorlogsmuseum Liberty Park start op 20 december een samenwerkingsproject met oorlogsveteranen. Daartoe zal de directeur van het Veteranen Instituut, de heer KTZA F.J. Marcus, in Overloon een driejarige samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. Zo krijgen scholen die in Overloon op bezoek komen de kans om niet alleen een rondleiding te volgen maar bovendien uit eerste hand te vernemen wat oorlog inhoudt.

De veteranen die in dit project meewerken zijn actief geweest bij de verschillende missies. De oudste daarvan was in de Tweede Wereldoorlog actief, de jongste in Uruzgan. Met scholen wordt in samenspraak bepaald welke veteraan of welk verhaal het beste aansluit. In het tijdsbestek van een uur vertelt de veteraan dan wat zijn ervaringen waren. De veteranen komen uit de wijde omtrek en zijn speciaal voor dit doel gevraagd. De sprekers hebben vanuit het Veteranen Instituut een aanvullende training gekregen om hun ervaringen op didactisch verantwoorde wijze over te dragen aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. De bedoeling is dat er in 2012 enkele tientallen presentaties gegeven zullen worden aan scholen in het museum. Dit aantal zal in de jaren daarna geleidelijk aan verder groeien, zo is de verwachting van het museum.

De samenwerking betekent voor het museum onder meer dat er een Veteranenzaal zal worden ingericht, waarin verwezen wordt naar verschillende missies die door Nederlandse militairen in de loop der jaren uitgevoerd zijn.

Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst zal dinsdag om 14 uur in het bijzijn van de veteranen plaatsvinden.
advertentie