Deel dit artikel ‹ Terug

Voorleesfunctie op website Kies voor Leven

Geplaatst op: maandag 19 december 2011


Op de internetsite van www.kiesvoorleven.nl kunnen vanaf nu ook mensen terecht die niet of niet goed kunnen lezen. De landelijk opererende Stichting Kies voor Leven heeft op de website ReadSpeaker geplaatst, software waarmee de tekst op de website voorgelezen wordt aan de bezoeker. De technologie is zeer eenvoudig te gebruiken en vereist geen specifieke kennis bij de gebruiker. Stichting Kies voor Leven wil de informatie op haar website voor iedereen zo toegankelijk mogelijk maken.

Internet is een enorm belangrijk medium voor de digitale dienstverlening van Stichting Kies voor Leven. Het blijkt echter dat er in Nederland (met overlappingen) anderhalf miljoen mensen met een verminderd gezichtsvermogen zijn, een miljoen mensen met een vorm van dyslectie en een half miljoen mensen met leesvaardigheidsproblemen. Verder zijn er vier miljoen mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is en voor wie Nederlands lezen een drempel blijft, vier en een half miljoen ouderen en een miljoen kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. Al met al dus een behoorlijke groep mensen die problemen hebben met (Nederlands) lezen.

Voor deze mensen heeft Stichting Kies voor Leven nu ReadSpeaker op de website geplaatst. Met dit instrument wordt de tekst voorgelezen en lichten de blokken tekst op die voorgelezen worden. Bezoekers van de site kunnen op het icoontje ‘Lees tekst voor’ bovenaan elke pagina klikken en de tekst wordt meteen voorgelezen, zonder dat er eerst een programma hoeft te worden geïnstalleerd.

Stichting Kies voor Leven versterkt hiermee haar positie als transparante goede doelen organisatie. “Dit is een geweldige aanvulling voor onze website, niet alleen voor mensen met een lees- of zichtbeperking, maar voor iedereen die liever luistert naar de tekst dan het leest, of ter ondersteuning daarvan”, aldus Toon Hermsen, de grondlegger van Stichting Kies voor Leven.

U wilt meer weten over het ideële werk van Stichting Kies voor Leven? Ga dan naar www.kiesvoorleven.nl
advertentie