Deel dit artikel ‹ Terug

Tentoonstelling over 75 Jaar Papierfabriek Gennep

Geplaatst op: donderdag 15 december 2011


Page-Historie Herleeft in Museum Het Petershuis

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Papierfabriek Gennep werd opgericht. Vanaf 18 december a.s. kunnen oud-medewerkers en hun familieleden, inwoners van Gennep e.o., en alle andere betrokkenen bij of geïnteresseerden in de voormalige fabriek herinneringen ophalen in Museum Het Petershuis. Een samenwerkingsverband tussen Stichting Historische Kring PAGE - Kimberly-Clark en Museum Het Petershuis organiseert, na meer dan een jaar van intensieve voorbereiding, vanaf 17 december a.s. een tentoonstelling rondom de bewogen historie ervan. Van zondag 18 december 2011 tot en met zondag 26 februari 2012 kan iedereen uitgebreid kennis nemen van de oprichting, productieprocessen, producten, reclame en foto’s van de medewerkers van de roemruchte ‘Pagefabriek’.

‘Koning, Keizer, Admiraal, Popla kennen ze allemaal’. Deze misschien wel bekendste slogan uit de Nederlandse reclamehistorie vindt haar oorsprong in Gennep. Meer dan een halve eeuw liep het toiletpapier van de bekende merken Popla en Page bij Papierfabriek Gennep van de band. De binnen haar productcategorie ook nu nog bekendste merknaam ‘PAGE’ is zelfs afgeleid van de beginletters van Papierfabriek Gennep. Veel inwoners uit Noord-Limburg en het Land van Cuijk vonden gedurende meer dan een halve eeuw emplooi bij ‘de PAGE’. Op het hoogtepunt van haar productie, in de jaren zeventig, had de fabriek meer dan 700 werknemers. Daarna, na enkele fusies, werd het snel minder. Onder de laatste eigenaar, Kimberly-Clark, sloot de fabriek, na meer dan zestig jaar in bedrijf te zijn geweest, in 1999 definitief haar deuren. De papierproductie werd door Kimberly-Clark voortgezet op andere locaties. Op het voormalige fabrieksterrein is gedurende de afgelopen jaren een woonwijk gerealiseerd: ‘Pagepark’.

De PAGE-tentoonstelling in Museum Het Petershuis bestrijkt de volledige periode van het bestaan van de papierfabriek, vanaf de oprichting in 1936 tot de sluiting in 1999. Op de begane grond van het museum worden voornamelijk foto’s en filmbeelden getoond van oud-werknemers in diverse disciplines van het fabricageproces en ondersteunende functies: onderzoek, productie, onderhoud, administratie, reclame, directie enz. Op de eerste verdieping staat het maakproces van papier centraal, in beeld gebracht door vele foto’s, (technische) overzichten en vele objecten uit de voormalige fabriek. In het souterrain van het museum herleven vervlogen tijden in de vele reclame-uitingen van de papierproducten van de fabriek. Affiches, advertenties, verpakkingen en tv-commercials uit de jaren 50, 60 en 70 zijn ruim vertegenwoordigd. In de gehele tentoonstelling wordt uiteraard veel aandacht geschonken aan de vele hoogte en dieptepunten van Papierfabriek Gennep, zoals de opening in 1936, de opbouw, de uitbreidingen, de branden en de sluiting. Er zijn steeds oud-medewerkers aanwezig om de bezoekers van tekst en uitleg te voorzien. Elke week verzorgt een ambachtelijk papierschepper een demonstratie papier maken. Tevens zullen er gedurende de looptijd van de tentoonstelling enkele boeiende lezingen worden gehouden, o.a. door Han Albers, oud-medewerker en schrijver van het onlangs verschenen boek over 75 jaar Papierfabriek Gennep. Zie voor informatie over het volledige programma www.museumhetpetershuis.nl.

De PAGE-tentoonstelling zal voor genodigden worden geopend door oud-directeur van Papierfabriek Gennep, Paul de Ruiter, op zaterdag 17 december a.s. om 15.00 uur en is voor het publiek te bezichtigen van zondag 18 december 2011 tot en met zondag 26 februari 2012. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op Tweede Kerstdag is het museum geopend.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.