Deel dit artikel ‹ Terug

Bezield brons en kleurenpassie in kasteel Tongelaar

Geplaatst op: maandag 12 december 2011


Op kasteel Tongelaar in Mill is de komende maanden kunst van twee gedreven kunstenaars te zien. Van 18 december tot en met 25 maart exposeren Ton Toebast uit Druten en Wilfrie Linssen uit Berg en Dal. Zij tonen respectievelijk hun figuratieve/abstracte schilderijen en bronzen beelden.

Kleurenpassie
De Drutenaar Ton Toebast houdt zich al zijn gehele leven bezig met kunst
bekijken en zelf maken. Wat begon met nieuwsgierigheid en interresse, werd al gauw een passie, die zijn gehele leven beheerst en niet meer loslaat. Het voortdurend zoeken en experimenteren leveren een aantal bijzondedfre werken op die een weerslag vormen van een fase in zijn artistieke leven. Toebast schildert momenteel half figuratief/abstract. Dit geeft een harmonie van kleuren en beweging met momenten van rust en stilte. Menselijke en organische vormen als neerslag van innerlijke expressie, waarbij kleuren een belangrijke rol spelen.

Bezield brons
Wilfrie Linssen exposeert sinds 1988 in vele gerenommeerde galeries en beeldentuinen. Naast haar vrije werk ontwerpt zij ook in opdracht voor bedrijven, overheden en particulieren. Het laten vervaardigen van een beeld in opdracht is een interactie tussen kunstenaar en opdrachtgever. Voor Wilfrie een ware uitdaging om het thema dat een opdrachtgever voor ogen staat om te zetten in een beeld waar beide partijen zich in kunnen herkennen. Dit proces maakt haar beelden tot bijzondere, persoonlijke kunstwerken die verbinden. Wilfrie vindt de inspiratie voor haar vrije werk voornamelijk in drie hoofdthema’s: mens, dier en mythologie welke zij zowel figuratief als abstract verbeeldt. Haar werk drukt vooral ook emoties en gedachten uit waarin zij de kern en de ziel “het karakteristieke” van het onderwerp weergeeft.

Schilderijen en beelden
Sylvia van Noye exposeert in de toren van het kasteel en haar atelier is open voor bezichtiging.

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. Iedere paar maanden is er een nieuwe expositie te zien. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bougondische toren of in de concertzaal.
Het kasteel Tongelaar is te vinden aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.