Deel dit artikel ‹ Terug

René van Houtum uit Mill loopt hoogste marathon ter wereld

Geplaatst op: maandag 5 december 2011


Begin oktober vertrok Millenaar René van Houtum naar Australië. Voor zijn werk zal hij daar een aantal jaren gaan wonen. Maar alsof verhuizen naar Australië al niet voldoende avontuur is vertrok hij op 14 november voor een bijzondere prestatie naar Nepal. Daar nam hij op vrijdag 2 december deel aan de Everest Marathon (EM), de hoogste marathon ter wereld.

“Na een pittige trektocht kwamen we donderdag (1 december) aan in Gorak Shep, op bijna 5.200 m. het vertrekpunt van de Marathon.” Dat schrijft René van Houtum in een mail aan zijn familie en vrienden. De trektocht waar hij het over heeft was een tocht van 17 dagen die te voet werd afgelegd om aan de start van deze marathon te komen. Van de 88 lopers was René de enige Nederlander die aan de 42 kilometer lange race begon.

“Een fantastische race, maar verdomde zwaar; hardlopen op hoogte is niet gemakkelijk . . . De race ging goed, slechts één keer verkeerd gelopen (kostte ongeveer een kwartier omdat ik terug bergop moest naar een checkpoint) en gefinisht in een goede gezondheid en zonder blessures. Tijdens de race zo'n 1.200 hoogtemeters moeten klimmen en 2.800 meter afgedaald, over een afstand dus van ruim 42 kilometer. De exacte uitslag is nog niet bekend, maar ik denk dat ik 49e geworden ben in een tijd van 7 uur en 46 minuten.”

Na een rustdag gaat René op weg naar Lukla, een tochtje van ca. 8 uur om de benen weer soepel te krijgen. “Van daaruit terug naar Kathmandu. Hopelijk geen problemen met het weer zodat er gevlogen kan worden. Van daaruit terug naar Melbourne waar ik woensdagavond laat zal aankomen.”

Meer informatie over deze unieke marathon en het goede doel waar het allemaal voor werd gedaan is ook te vinden op www.everestmarathon.org.uk