Deel dit artikel ‹ Terug

"1963". Bernse Veer" beste waterverhaal volgens publiek

Geplaatst op: vrijdag 2 december 2011


Verhalenwedstrijd ‘water’

“1963, Bernse Veer” beste waterverhaal volgens publiek

Vanmiddag heeft Doré van Halder met haar waterverhaal “1963, Bernse Veer” de eerste prijs in de wacht gesleept van de verhalenwedstrijd over ‘water’. Ruim 60% van de lezers stemde op haar verhaal. In oktober schreef het BHIC deze verhalenwedstrijd uit ter gelegenheid van de nieuwe virtuele Brabantse Waterkaart (www.bhic.nl/waterkaart). Daarbij werd iedereen uitgenodigd om zijn of haar persoonlijke herinnering aan Brabants water op te schrijven in een verhaal van maximaal 500 woorden.

Verhalenwedstrijd ‘water’
In de maand oktober werden in totaal 24 verhalen (en ook nog drie gedichten) ingezonden. Die verhalen werden meteen online geplaatst op de Brabantse Waterkaart (www.bhic.nl/verhalenwedstrijd). Drie daarvan werden geselecteerd voor mededinging naar de publieksprijs. “Net zoals water de geschiedenis van onze provincie deels heeft bepaald, blijkt het ook op allerlei manieren een rol gespeeld te hebben in de persoonlijke geschiedenis van mensen. En deze mensen hebben dat prachtig verwoord”, aldus de jury.
Door het hoge niveau van de inzendingen was het maken van een selectie nog niet zo makkelijk, maar de verhalen “IJzeren Man” van Toon Rieter, “1963, Bernse Veer” van Doré van Halder en “Zandzakken op de zomerkade” van Maarten Helmich sprongen er voor de jury uiteindelijk toch uit. In alledrie de verhalen speelt het water een cruciale rol als respectievelijk de jongen van 16, het kind van 5 en de jongen van 13 tot het inzicht komen dat de wereld veel groter is dan ze ooit gedacht hadden.

De manier waarop Doré van Halder dat heeft verteld, viel blijkbaar bij de lezers het meest in de smaak. De hele maand november mocht het publiek namelijk via een stemformulier (www.bhic.nl/verhalenwedstrijd) oordelen welk van deze drie verhalen zij het allerbeste vonden. De lezers kozen Doré van Halder als eersteprijswinnaar. Zij kreeg een mand met mooie Brabantse streekproducten en het boek ‘Verhalen van Brabant: Geschiedenis en erfgoed in tien tijdvakken’, van historicus Jan van Oudheusden. Verder werden alle inzenders vanmiddag verrast met een ‘waterige’ rondleiding achter de schermen van het BHIC (de Citadel) in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze rondleiding haalde het BHIC onder meer de topstukken uit zijn collectie waterkaarten voor hen uit het depot en werden zij ondergedompeld in de rijke watergeschiedenis van onze provincie.