Deel dit artikel ‹ Terug

Spinoza over vrijheid van meningsuiting en de grenzen ervan

Geplaatst op: vrijdag 25 november 2011



Sinds een paar jaar is vrijheid van meningsuiting een ‘hot item’ in de politiek en in de media. Nederlands’ meest bekende filosoof, Benedictus de Spinoza (1632 – 1677) had hier al een radicale mening over. Benedictus de Spinoza, in Amsterdam in de 17e eeuw een tweede generatie allochtoon, wordt nu ‘onze grootste Nederlandse filosoof’ genoemd. Er is vandaag de dag sprake van een opmerkelijke heropleving van de belangstelling voor Spinoza en werd opgenomen in de officiële Canon van Nederland..

Hij was zijn tijd ver vooruit en gaat nu pas leven onder een breder publiek. Spinoza’s filosofie heeft talrijke aspecten waarmee we vandaag de dag ons voordeel kunnen doen.
Hij stelt geen enkele grens aan de vrijheid van denken, spreken en publiceren. Spinoza heeft ook een verrassend standpunt over kwetsen en beledigen. De overheid moet in godsdienstige zaken het laatste woord hebben.

Miriam van Reijen is filosoof, publicist en docent. De laatste jaren houdt zij zich intensief bezig met Spinoza; in het bijzonder met zijn theorie over de passies en zijn politieke filosofie. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis.

Woensdag 30 november is Miriam van Reijen te gast in de biblitheek Boxmeer aan de De Raetsingel 1. De lezing begint om 20.00 uur. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.