Deel dit artikel ‹ Terug

Indrukwekkend schouwspel boven Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: donderdag 1 november 2007


Sinds een paar dagen vindt boven Zoo Parc Overloon een spectaculair schouwspel plaats. Rond de middag verzamelen duizenden spreeuwen zich om onder luid gekwetter massaal op te vliegen. Ze maken zich klaar voor de jaarlijkse grote trek naar het warmere zuiden. De synchroon vliegende spreeuwen stijgen, dalen en zwenken precies tegelijk, waardoor het één grote wolk lijkt die zich snel verplaatst.

Overdag zijn de spreeuwen elders massaal voedsel aan het zoeken maar vanaf een uur of vier ’s middags, afhankelijk van het weer, begint een kleine groep spreeuwen rond te cirkelen boven met name de Maidan in Zoo Parc Overloon. Binnen enkele minuten sluiten zich honderden, zelfs duizenden spreeuwen aan bij de groep om samen een eenheid te vormen. Waarschijnlijk hebben de spreeuwen het park uitgekozen als rustige voorbereiding op de grote trek in verband met de vele bamboe die aanwezig is. Voor de spreeuwen is dit dichtbegroeide struikgewas ideaal om de nacht in door te brengen. Verwacht wordt dat de spreeuwen nog ongeveer twee weken blijven om in de omgeving van Zoo Parc Overloon hun reserves op te bouwen, voordat ze aan de grote trek beginnen.

Spreeuwen komen veel voor in Nederland. Ze hebben een prachtig verenkleed, bestaande uit zwart, bruin en wit, overgoten met een paarse of groene gloed. In de winter vormen zich witte spikkels op hun veren. Ook hun zangkunst is bijzonder; een vrolijk gekwetter. Spreeuwen vliegen vaak in zwermen zodat het voor roofvogels moeilijk is een slachtoffer te kiezen.

Openingstijden: mei t/m juni 9.30-18.00, juli t/m augustus 9.00-18.00, september 9.30-18.00, oktober t/m april 10.00-17.00

Entreeprijzen: volwassenen € 13,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 11,50

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl
advertentie