Deel dit artikel ‹ Terug

Museum Het Petershuis Toont "Scrittura Privata" van Ria Lap

Geplaatst op: donderdag 3 november 2011


‘Scrittura Privata’ is de titel van de tentoonstelling van Ria Lap die glasvormen, schilderijen en werken op papier omvat. De expositie is te zien vanaf zondag 13 november 2011 in Museum Het Petershuis te Gennep.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een schilderij dat op de expositie te zien is, maar verwijst ook naar de thematiek waar al het werk van deze kunstenares op is gebaseerd. Uitgangspunt voor haar schilderijen en tekeningen zijn schetsen op klein formaat papier, vaak niet groter dan een briefkaart. Haar tekenen is als schrijven. Al ‘schrijvend’ ontstaan er composities die de basis vormen voor het grotere werk. Zo doet Ria Lap in al haar schilderijen en tekeningen onderzoek naar een eigen beeldtaal die gebaseerd is op schriftuur. Zij gebruikt daarbij klassieke beeldmiddelen als de lijn, cirkel en vierkant, ovaal, vorm en tegenvorm en de ruimte daartussen.

Naast haar schilderwerk ontstaan de laatste jaren ook werken in glas, een materiaal dat haar fascineert door zijn veelzijdigheid en poëtische zeggingskracht. Het ‘handschrift’ komt hier terug in de structuur die op de glasvormen wordt aangebracht. Daartoe maakt de kunstenares met houten gereedschap kerven in de vuurvaste mal waarin de glasvorm wordt gestookt. Ieder object krijgt daarmee zijn eigen structuur want elke mal kan slechts één maal worden gebruikt. Om de glasvorm uit de mal te halen dient deze te worden gebroken. Tijdens de expositie is een video te zien waarin de kunstenares aan het werk is met een glasmal.

De expositie van Ria Lap zal, in aanwezigheid van de kunstenares, worden geopend voor genodigden op zaterdag 12 november a.s. om 15.00 uur, en is voor het publiek te bezichtigen van zondag 13 november tot en met zondag 11 december 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.