Deel dit artikel ‹ Terug

Succesvolle kunststof inzameling Land van Cuijk en Boekel

Geplaatst op: woensdag 26 oktober 2011


Begin 2009 is in de regio gestart met de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval. Inmiddels verloopt de gescheiden inzameling zeer voorspoedig en wordt meer dan gemiddeld kunststof verpakkingsafval gescheiden ingezameld.

Gescheiden kunststof inzameling
Op 13 februari 2009 is op de (mini)milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel gestart met de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval. Na ongeveer 8 maanden is in oktober 2009 ook begonnen met de maandelijkse huis-aan-huis inzameling. In totaal is tot en met mei 2011 ruim 3.000.000 kilogram kunststof verpakkingsafval gescheiden ingezameld! Uit onderzoek van Nedvang (stichting NEDerland Van Afval Naar Grondstof) blijkt dat gemeente Boekel het meeste kunststof gescheiden inzamelt van alle Nederlandse gemeenten binnen stedelijkheidsklasse 5 (landelijk gebied).

Relatie blauwe tariefzak
De succesvolle kunststof inzameling is voor een groot deel toe te schrijven aan het gehanteerde diftarsysteem op basis van de blauwe tariefzak. Diftar betekent gedifferentieerde tarieven. Dit houdt in dat bewoners naast de afvalstoffenheffing betalen voor de hoeveelheid restafval (het aantal tariefzakken) dat zij aanbieden: des te meer restafval, des te meer tariefzakken gebruikt worden en hoe hoger de kosten voor bewoners zijn. Ook het afvalbeleid dat erop gericht is dat recyclebare afvalstromen gratis kunnen worden aangeboden zorgt ervoor dat afval goed gescheiden wordt. Bewoners worden dus (financieel) gestimuleerd om hun afval te scheiden. Afvalscheiding is goed voor het milieu, omdat van gescheiden afvalstromen de producten of materialen hergebruikt kunnen worden. Dit scheelt in het gebruik van primaire grondstoffen en het scheelt in de uitstoot van CO2, omdat het afval niet onnodig verbrand hoeft te worden. Daarnaast is het tarief om restafval te verbranden een stuk hoger dan het tarief om gescheiden afvalstromen te laten recyclen. Afvalscheiding loont dus voor het milieu en voor de portemonnee.

Inzameling per 2012
Kunststof verpakkingsafval gaat vanaf 1 januari 2012 vaker aan huis ingezameld worden. In plaats van eenmaal in de maand zal dit eenmaal in de twee weken gebeuren. U kunt dan de Plastic heroes zak met kunststof verpakkingsafval eenmaal in de twee weken op dezelfde dag aanbieden als uw blauwe tariefzak met restafval. Het kan voorkomen dat uw Plastic Heroes zak die dag eerder of later dan uw blauwe tariefzak wordt ingezameld, omdat beide zakken waarschijnlijk niet in hetzelfde inzamelvoertuig worden ingezameld. Daarnaast wordt de inzameling van kunststof verpakkingsafval op de minimilieustraten afgeschaft. De mogelijkheid om kunststof verpakkingsafval aan te bieden op de milieustraat in Haps blijft wel gehandhaafd.