Deel dit artikel ‹ Terug

Liberty Park heeft nieuwe tentoonstelling

Geplaatst op: dinsdag 23 oktober 2007


In het museum in Overloon is vorige week een nieuwe tentoonstelling bijgekomen. Het gaat om de expositie “Licht in het Donker”. De titel verwijst naar de buizen- en lampenfabrieken van Philips. In de tentoonstelling gaat het om de speciale werkplaats die Philips in Kamp Vught had voor haar eigen medewerkers. Door die werkplaats kon voorkomen worden dat honderden Philips-medewerkers, deels van Joodse afkomst, op transport werden gesteld naar de vernietigingskampen.

In het SS-concentratiekamp in Vught werden verschillende fabricagewerkzaamheden verricht. Het macabere daaraan was dat de Philips-producten bedoeld waren voor de Duitse oorlogsindustrie. De gevangen genomen medewerkers moesten in Kamp Vught dus spullen maken die tegen de Geallieerden gebruikt zouden kunnen worden. Op vernuftige wijze werd geprobeerd om deze onderdelen dan net iets minder goed te maken, zodat ze bijvoorbeeld vaker vervangen moesten worden. Zo kon de inzet van militair materieel een beetje bekort worden.

Het zogeheten Philips-Kommando kon zo jaren blijven bestaan, totdat een wisseling van de kampcommandant hieraan een drastisch einde maakte. Veel Philips-medewerkers uit Kamp Vught moesten alsnog op transport maar gelukkig overleefde het merendeel de kampen, omdat het einde van de oorlog tijdig in beeld kwam. Het verhaal van het Philips-Kommando in Kamp Vught wordt wel eens de Nederlandse versie van Schindler’s List genoemd, een bekend verhaal van een Duitse fabrikant die ook honderden Joodse werknemers uit handen van het NAZI-regime wist te houden.

De tentoonstelling in het kampengebouw van het Liberty Park is dagelijks te bezoeken tussen tien uur ’s morgens en vijf uur ’s middags. Het verhaal wordt verteld aan de hand van geluidsfragmenten, teksten, foto’s en originele Philips-onderdelen. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 februari en wordt daarna afgebroken.
advertentie