Deel dit artikel ‹ Terug

Internationaal jubileumjaar "Ut Word Wa"

Geplaatst op: maandag 17 oktober 2011


Op ‘de elfde van de elfde’ in het jaar 2001 zijn enkele jonge ambitieuze leden van het plaatselijke harmonieorkest in Cuijk begonnen met de oprichting van een jeugdig dweilorkest. Zij noemden zichzelf ‘Ut Word Wa’, in de hoop dat het ook daadwerkelijk iets zou gaan worden. De gemiddelde leeftijd lag zo rond de twaalf jaar en het repertoire bestond uit tien nummers. Inmiddels zijn zowel de leeftijd als het aantal nummers in het repertoire flink toegenomen. Sinds 2009 is het dweilorkest zelfs een officiële vereniging met een drie- ‘koppig’ bestuur.

Op 11-11-2011 bestaat het orkest precies tien jaar en de carnaval van 2012 is de elfde editie waarin ‘Ut Word Wa’ te horen zal zijn in de straten en kroegen van Cuijk. Om dit te vieren beleeft de kapel dit seizoen een internationaal jubileumjaar. De kick-off hiervan heeft op zondag 4 september 2011 plaatsgevonden. Er werd afgereisd naar het verre Mönchengladbach in Duitsland. Hier vond in dat weekend een schuttersfeest plaats, waar de plaatselijke schutterijen in een optocht te zien waren. Aan het einde van de optocht was er een groot feest op een plein. Op dit plein waren diverse bandjes te horen, die afgewisseld werden met spetterende optredens van ‘Ut Word Wa’.

Als vervolg op het optreden in Duitsland is de kapel begin oktober afgereisd naar het plaatsje Prerov in Tsjechië. Hier heeft ‘Ut Word Wa’ deelgenomen aan een uitwisselingsprogramma waar meerdere verenigingen uit Cuijk bij betrokken waren. Een aantal jaar geleden heeft de kapel ook al deelgenomen aan dit programma. Hun aanwezigheid destijds was bepaald niet onopvallend te noemen. Met een artikel op de voorpagina van de plaatselijke krant, tv-opnames en een groots optreden op een podium midden in het plaatsje Olomouc lieten de leden al flink van zich horen. Dit jaar werd dit nog eens ‘dunnetjes’ over gedaan en werd de voorpagina wederom gehaald, werd er voor massa’s enthousiaste Tsjechen opgetreden en heeft het dak van een sjiek restaurant de knallende sets ternauwernood overleefd.

Naast het internationale programma heeft ‘Ut Word Wa’ nog meer plannen om het jubileumjaar extra kleur te geven. Zo zal de act tijdens de pronkzittingen geheel in het teken staan van het tienjarige jubileum. Ook zal tijdens de komende carnavalsoptocht het publiek weten dat het dit jaar feest is bij ‘Ut Word Wa’! Daarnaast zal er voor de leden zelf ook een aantal activiteiten worden georganiseerd, waaronder een feestavond en een uitstapje, om met elkaar het jubileum te vieren.

Om over tien jaar weer een jubileumjaar te kunnen vieren, is de kapel op zoek naar nieuwe leden. Met name op trombone en trompet zijn nieuwe muzikanten van harte welkom, maar ook op andere instrumenten kan de kapel altijd wel mensen gebruiken. Ben jij tussen de 18 en 30 jaar, bespeel je een muziekinstrument en lijkt het je leuk om samen met enthousiaste muzikanten muziek te maken? Kijk dan op de website, www.utwordwa.nl, en neem contact op met een van de bestuursleden. Ook wanneer je geen lid wil worden van de kapel is het de moeite waard om de website een keer te bekijken. Hierop is van allerlei informatie te vinden, onder andere over aankomende optredens die het bezoeken zeker waard zullen zijn! Ook zijn er diverse foto’s en filmpjes te bekijken via de website.