Deel dit artikel ‹ Terug

Filmzondag in het Filmcafe Grave

Geplaatst op: dinsdag 11 oktober 2011


Voor filmliefhebbers organiseren BiblioPlus en Filmcafé Grave een filmzondag in het Palazzotheater in  Grave. Er worden een twee-tal bekroonde films vertoond die met elkaar gemeen hebben dat er hartverscheurende gebeurtenissen plaatsvinden in een gezin. Het betreft de films Le premier jour du reste de ta vie (15.00 uur) en  A better world (19.30 uur). Om 17.15 uur verzorgt filmdocent en Volkskrant-criticus Kevin Toma de lezing Filmfamilies. Hierin gaat hij in op het thema gezin in de films die op 23 oktober vertoond worden. Tussen de lezing en tweede film kunt u tegen een geringe vergoeding, deelnemen aan een heerlijk Indisch buffet.

15.00 uur - Le premier jour du reste de ta vie – Remi Bezançon
De Franse regisseur en schrijver  Remi Bezançon schets op realistische wijze de hectiek van een gezin door vijf beslissende dagen uit ieders leven te laten zien. Pas bij een levensbedreigende situatie wordt de klik zichtbaar die de  familie zo speciaal maakt: de band van eigen vlees en bloed die sterker is dan wat dan ook en zelfs de dood overstijgt. Een familieverhaal waarin de nodige momenten van drama of juist puur geluk niet ontbreken.

17.15 uur – Filmfamilies  - Kevin Toma
Families zijn een dankbaar onderwerp voor films. Zeker als de maker wil tonen hoe mensen met elkaar omgaan, en hoe hechte, onwrikbare familiebanden botsen of versmelten met staat en maatschappij. En omdat iedereen uit een gezin komt, valt er bijna altijd wel iets te herkennen in het spel dat films met hun families spelen.
Hij zal onder meer stil staan bij de manier waarop films gezinnen opbouwen en afbreken: hoe laat een film bijvoorbeeld in één oogopslag zien of een familie harmonieus of disfunctioneel is? Een zware lezing zal het echter niet worden. Toma kiest zoals altijd voor een luchtige stijl, brengt veel boeiende filmfragmenten mee ter illustratie en laat ook graag het publiek het woord.

19.30 uur – A better world – Susanne Bier
Een centraal motief in In a Better World, waarmee de Deense cineast Susanne Bier de Oscar voor beste buitenlandse ?lm won, is de onmogelijkheid van onschuld. Een confronterende gedachte: in het verhaal worden twee vriendjes van een jaar of tien, Elias en Christian, meegesleurd in een cyclus van wraak en weerwraak.
Het verhaal van twee families die ieder op hun eigen wijze te maken hebben met het verwerken van een verlies.

Locatie:                      Palazzo Theater, Maasstraat 12, Grave         
Arrangement 1:           Le premier jour du reste de ta vie + lezing Kevin Toma
                                   € 11,50 / € 10,00 voor leden BiblioPlus
Arrangement 2:           A better world + lezing Kevin Toma +
                                   € 11,50 / € 10,00 voor leden BiblioPlus
Arrangement 3:           2 films + lezing Kevin Toma
                                   € 18,50 / 17,00 voor leden BiblioPlus
Kosten Indisch buffet € 15,00

Kaarten zijn te bestellen via www.biblioplus.nl, in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus en bij het Filmcafé Grave
advertentie