Deel dit artikel ‹ Terug

Werken van Boxmeerse Marta Jedrysko Vier Weken Lang In Genneps Museum

Geplaatst op: maandag 3 oktober 2011


Een keur uit de vele kleurrijke werken van de bekende Boxmeerse kunstschilderes Marta Jedrysko is van 9 oktober tot en met 6 november te zien in Museum Het Petershuis in Gennep. De schilderijen van Jedrysko kenmerken zich door hun uitbundige palet van kleuren. Haar stillevens, bloemstukken en menselijke figuren zijn zodanig geabstraheerd samengesteld uit verschillende kleurvlakken, vlotte penseeltoetsen en frivole lijnen, dat ze gevoelens oproepen van een overweldigend stralende zomerdag. De explosie van kleuren doet echter de onderwerpen geen geweld aan. Integendeel, ze vormen eerder een momentopname tijdens de zoektocht naar de ziel, de essentie van het onderwerp. Het ogenschijnlijke geweld van kleur en expressie veroorzaakt bij de bezoekers van haar exposities juist een beleving van ongekende vreugde en rust.

Marta Jedrysko (Polen, 1959) doorliep haar artistieke opleiding aan de kunstacademie in Krakow, waar ze cum laude afstudeerde. Op 25-jarige leeftijd verhuisde ze naar Boxmeer en trouwde. Vijfentwintig Brabantse jaren hebben geresulteerd in een omvangrijk en indrukwekkend oeuvre. Marta omschrijft haar stijl als abstraherend expressionisme. Haar werken zijn met een vlotte toets geschilderd, blijkbaar achteloos. Maar na langer kijken ontdekt de toeschouwer het gevecht van de kunstenares met de materie, de vormen en het licht. Gedreven door het verlangen naar de waarheid. Een confrontatie met het werk van Jedrysko is adembenemend. Het is alsof de kunstenares haar eigen hemel heeft gezien en ons die gul aan het publiek van haar werk prijs geeft. Die unieke ervaring mag dan ook door niemand gemist worden.

De expositie van Marta Jedrysko zal, in aanwezigheid van de kunstenares, worden geopend voor genodigden op zaterdag 8 oktober a.s. om 15.00 uur, en is voor het publiek te bezichtigen van zondag 9 oktober tot en met zondag 6 november 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.