Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing Nederlandse Romantische schilderkunst

Geplaatst op: vrijdag 30 september 2011


Wie aan Romantische kunst uit de negentiende eeuw denkt, denkt al gauw aan namen als Friedrich, Turner of Delacroix. Maar ook in Nederland en Vlaanderen is een Romantische periode geweest. Sedert decennia koestert de Nederlands tv-producent Jef Rademakers (o.a. bekend van „Klasgenoten“) een grote liefde voor de Vlaamse en Nederlandse romantiek.
In het najaar 2010 kwam hij in het nieuws met zijn kunstverzameling bestaande uit een zeventigtal schilderijen van Nederlandse en Belgisch schilders uit de periode van 1806 tot 1870. De collectie bestaat uit landschappen, interieurs, stillevens en portretten van de hand van Petrus van Schendel, Barend Cornelis Koekkoek, Jacob Abels en Andreas Schelfhout. Rademakers kreeg een unieke uitnodiging om een 70-tal werken te presenteren in het Russische Hermitagemuseum van Sint-Petersburg.
Deze expositie “A romantic vieuw” is van 25 september tot en met 29 januari te zien in het B.C. Koekoek-Huis in Kleef.

Guido de Werd, directeur van het B.C. Koekoek Huis, spreekt maandag 10 oktober over de Nederlandse Romantische schilderkunst in de bibliotheek Gennep aan het Ellen Hoffmannplein. De lezing begint om 20.00 uur. Toegangskaarten (€ 4,50 en € 3,50 voor leden van BiblioPlus) zijn te bestellen via www.biblioplus.nl en verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van BiblioPlus.