Deel dit artikel ‹ Terug

Registratie AED's schiet nog tekort

Geplaatst op: maandag 26 september 2011


Land van Cuijk – Snel ingrijpen bij een hartstilstand redt mensenlevens. Daarom wil de landelijk werkende Stichting Kies voor Leven naar een nationaal dekkend netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) die 24 per dag bereikbaar zijn. Na een recente inventarisatie blijken er 169 AED’s aanwezig te zijn in het Land van Cuijk, maar slechts 71 daarvan zijn aangemeld bij AED-Alert. Hierdoor laat de dekking nog veel ‘witte vlekken’ zien.

Onderstaand de beschikbaarheid van AEDs per gemeente in het Land van Cuijk en daarnaast het aantal aangemelde AED’s bij AED Alert (112 meldkamer in Den Bosch).

Aantal AED’s beschikbaar Aangemeld bij AED Alert
Gemeente Boxmeer 47 25
Gemeente Cuijk 36 12
Gemeente Grave 22 3
Gemeente Mill c.a. 37 10
Gemeente St Anthonis 27 21
---- ---
Totaal 169 71

In de eerste negen maanden van 2011 zijn er 9 AED Alerts verspreidt in het Land van Cuijk. Namelijk 3x in Mill, 1x in Cuijk, 1x in Beers, 1x in Vianen, 1x in Grave, 1x in Boxmeer en 1x in Rijkevoort.

Als bij een hartstilstand binnen zes minuten reanimatie of defibrillatie plaatsvindt, is de overlevingskans van het slachtoffer vele malen groter dan wanneer dit langer duurt. Hulpverlening bij een hartstilstand kan worden verleend met een AED. Omdat die zes minuten cruciaal zijn ontstaan er overal in Nederland steeds meer zogenaamde 6 minuten zones. Vrijwilligers binnen deze zone, die zijn aangemeld bij het Reanimatie Oproepsysteem ‘AED Alert’, krijgen na een 112-melding een sms met de locatie van het slachtoffer en van het dichtstbijzijnde AED-apparaat. Het is de bedoeling dat zij daarheen gaan en het slachtoffer gaan reanimeren en/of defibrilleren.

Meer weten? Bel dan Toon Hermsen op nummer 0485-451847. Of mail naar info@kiesvoorleven.nl