Deel dit artikel ‹ Terug

Onverwachte geboorte vicuñajong in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: dinsdag 20 september 2011


Zondagmiddag is in Zoo Parc Overloon, onder het toeziend oog van bezoekers, een vicuñajong gezond ter wereld gekomen! De moeder had goed verborgen weten te houden dat ze drachtig was, waardoor de dierverzorgers verrast werden door de bevalling. Moeder en jong maken het goed en zijn zichtbaar voor publiek. Het geslacht van de pasgeborene is nog niet bekend; dat zal één dezer dagen bepaald worden, zodra het jong begint te plassen.

Aangezien vicuñas prooidieren zijn, mag een dracht niet opvallen. Gedurende de elf maanden draagtijd zal het vrouwtje dan ook niet veel in omvang veranderen, zodat ze snel en wendbaar blijft. Ook de bevalling gaat, vanwege het altijd aanwezige gevaar in de natuur, erg snel. Het jong in Zoo Parc Overloon stond binnen een half uur al op zijn nog wat wankele pootjes. Inmiddels dartelt het jong vrolijk door het verblijf, wel goed in de gaten gehouden door moeder vicuña.

Vicuña’s zijn de kleinste kameelachtigen ter wereld en leven in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het slanke lichaam en de lange nek en benen geven de vicuña een elegant en sierlijk uiterlijk. De vicuña is veelvuldig bejaagd voor zijn zeer fijne en zachte wol waardoor het dier bijna was uitgestorven. De wol was (en is) zeer gewild en behoort tot één van de meest waardevolle ter wereld. In 1825 werd de vicuña de allereerste beschermde diersoort van Zuid-Amerika. Inmiddels zijn in beschermde gebieden weer grote populaties vicuña’s waardoor ze niet meer als bedreigde diersoort zijn geclassificeerd.

Openingstijden: oktober t/m april: 10:00 – 17:00 uur, mei t/m september 9:30 – 18:00 uur.
Entreeprijzen: volwassenen € 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar € 14,50
Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl.