Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie "Weefsels in de ruimte"van Rita Kok-Roukema

Geplaatst op: donderdag 15 september 2011


BOXMEER Van 23 september t/m 1 november zijn in de Weijerkapel, De Raetsingel 1 te Boxmeer weefwerken te zien van Rita Kok-Roukema.

Bij de vervaardiging van deze kunstwerken op een weefgetouw speelt Rita Kok-Roukema met de ruimtelijke mogelijkheden van schering en inslag. Dat resulteert in eerste aanleg in kunstwerken met een structuur van (nagenoeg) rechthoekige vormen. Door het gebruik van getallenreeksen wordt ieder kunstwerk gekenmerkt door een eigen ritmiek. Met vaak fragiele transparante geometrische composities tot resultaat, die gekenmerkt worden door subtiele variaties in lijnvoering.

Het basismateriaal waarmee Rita Kok-Roukema werkt bestaat uit soepel natuurlijk garen met een mooie zachte glans, zoals linnen. Doorgaans heeft dit lichte, warme kleuren. Maar de keuze valt ook nogal eens op zwart-wit. Vaak combineert Kok-Roukema dit soepele garen met meer weerbarstig materiaal, zoals vissnoer, perspex, rubber, paardenhaar, ijzergaren of zelfs gitaarsnaar. En dat komt tot uitdrukking in subtiele structuur- en textuurvariaties.

Pas als een weefwerk is voltooid en van het weefgetouw is gehaald krijgt het zijn eigen vorm. Bij het ophangen treedt namelijk vaak een transformatie op. Vooral het gebruik van weerbarstige materialen kan aanleiding geven tot vormwisselingen.
Door de vaak ijle, transparante structuur van de weefwerken van Rita Kok-Roukema draagt de schaduwwerking op de muur achter het kunstwerk in belangrijke mate bij aan de totale beeldwerking van de composities. Die kan worden omschreven als een fijnzinnig, poëtisch samenspel van draden, licht en ruimte. Een samenspel dat varieert met de lichtinval en ertoe uitnodigt de werken op een stille, contemplatieve wijze op je in te laten werken.

De expositie wordt op vrijdag 23 september om 19.00 uur geopend door Gerard van Zanen en gecompleteerd door een sfeervol optreden van Butterfly. Iedereen is daarbij van harte welkom. Tot 1 november is het werk in de kapel van de Weijer te zien op maandag en vrijdag van 14.30 – 20.00 uur en op dinsdag t/m donderdag van 14.30 tot 17.30 uur. Op zaterdag en zondag is de kapel gesloten.