Deel dit artikel ‹ Terug

Lege flessen voor de rode panda: Kinderdirecteur Zoo Parc Overloon actief voor natuurbehoudproject

Geplaatst op: maandag 29 augustus 2011


In de wijk Antoniusveld in Venray is het inmiddels bekend; de rode panda wordt ernstig bedreigd! De tienjarige Stan Lucassen, kinderdirecteur van Zoo Parc Overloon, vindt dat daar nodig iets aan gedaan moet worden. Toen hem, bij zijn aanstelling tot kinderdirecteur, werd gevraagd of hij ambassadeur wilde worden van een natuurbehoudproject van Stichting Zodiac Nature Watch, twijfelde Stan geen moment en koos hij voor de rode panda. En Stan neemt zijn taak zeer serieus; na zijn klasgenoten met een bevlogen spreekbeurt te hebben verteld over deze bedreigde diersoort, is hij begonnen met geld inzamelen voor het project dat de rode panda voor uitsterven probeert te behoeden. Door samen met vriendjes in zijn wijk lege flessen op te halen, kan hij maandelijks een leuk bedrag doneren. Buurtgenoten van Stan weten inmiddels wat de bedoeling is en komen de lege flessen nu zelfs brengen!

Het geld dat Stan inzamelt gaat naar Sichuan in China. Daar wordt onderzoek gedaan naar de populatie rode panda’s die daar leven. Om de rode panda’s te kunnen beschermen is het allereerst van belang exact te weten hoeveel er nog zijn, hoe groot hun leefgebied is, hoe ze leven en wat ze eten. Met de resultaten van het onderzoek kunnen er activiteiten worden opgezet om de diersoort te beschermen. Met het geld van Stan kan Stichting Zodiac Nature Watch, de natuurbehoudstichting van Zoo Parc Overloon, het onderzoek steunen door onder andere bij te dragen in de aanschaf van cameravallen. Deze vallen worden in het woud opgesteld en als er een rode panda passeert, wordt er een foto gemaakt. De dieren worden dus niet gevangen. Op deze wijze kunnen de rode panda’s, zonder dat ze worden gestoord, goed worden geobserveerd door de onderzoekers. 

De rode panda, ook wel kleine panda genoemd, komt voor op de hellingen van de Himalaya, van het noorden van India, tot in Nepal en China. Naar schatting leven er nog zo’n 2500 rode panda’s in de natuur. De gebieden waar de rode panda voorkomt, worden steeds kleiner en komen steeds verder uit elkaar te liggen. Hierdoor wordt het voor deze bijzondere diersoort steeds moeilijker om aan bamboe, hun belangrijkste voedselbron, te komen. Dat is de voornaamste reden dat de rode panda ernstig met uitsterven wordt bedreigd. 

Stan, die zich nog tot april 2012 kinderdirecteur van Zoo Parc Overloon mag noemen, gaat de komende maanden vol enthousiasme door met het verspreiden van het verhaal over de rode panda. Hij zal in Venray nog vaak te zien zijn met tassen vol lege flessen! Mocht je Stan willen helpen met zijn flessenactie, kan je een mailtje sturen naar overloonzoo@zodiaczoos.nl.