Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing cyclus "Bewustwording is kunst - Kunst is bewustwording"

Geplaatst op: donderdag 25 augustus 2011


Van 19.30 uur tot 22.00 uur

"In het kader van" Grotestraat 5a, Cuijk

Door Harrie Frijns

Kunst is bewustwording...
...en bewustwording is een kunst: levenskunst. De kunstenaar werkt met beide gegevens en zijn oeuvre is een neerslag hiervan. Als toeschouwer kunnen wij hieraan deelnemen door zijn werk te bekijken. Maar dat kijken vergt wel enige oefening. Het gaat immers niet alleen om de beleving van mooi en lelijk, de kunstenaar confronteert ons ook met goed en kwaad, waar en niet waar en de verdere zin en onzin die aan ons leven vastzit.
In deze lezingencyclus wordt u door het oeuvre van zes kunstenaars heengeleid, Jhironymus Bosch, Giorgio de Chirico, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan.
In de lezing van Bosch wordt het geestelijke groeiproces van de mens in beeld gebracht. Dat gebeurt in een zuiver christelijke beeldtaal. De tweede lezing Kant-tekeningen vooraf laat zien hoe onze cultuur door de teloorgang van het Christendom en de opkomst van het wetenschappelijke denken in een geestelijke crisis terecht gekomen is. Elke moderne kunstenaar geeft hierop zijn eigen antwoord. En dat kan tragisch, sceptisch, speels of filosofisch zijn. Al die antwoorden hebben niet alleen betrekking op kunst, maar ook met ons leven. “Kunst drukt” immers “de betekenis van het leven uit en stimuleert tot een grotere intensiteit van leven”zegt de Engelse beeldhouwer Henry Moore. Zo wordt u door alle nieuwe uitingen van de moderne kunst op een verrassende, choquerende, ernstige of ludieke manier geconfronteerd met vele zaken die u na aan het hart gaan, omdat het ook om uw leven en bewustwording gaat.

lezingen:
Data
Vrijdag 30 september - 14 oktober - 4 november - 18 november - 2 december en 9 december
Tijd
19.30 – 22.00 uur
Kosten
95,00 euro betaling op de eerste lezingavond contant, geen pin mogelijkheid
Plaats
"In het kader van" Grotestraat 5a, Cuijk

Aanmelden is noodzakelijk via: 0485-211 228.

Website
http://www.debroncuijk.nl