Deel dit artikel ‹ Terug

Legerbasis in Overloon op 3 en 4 september 2011

Geplaatst op: woensdag 24 augustus 2011


In het weekend van 3 en 4 september verrijst in Overloon een militair kampement met meer dan 40 Britse en Amerikaanse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het nieuwe evenement draagt de naam Liberty Basecamp en toont het reilen en zeilen in een geallieerd legerkamp. Het vindt plaats in het park rond het oorlogsmuseum. De voertuigen worden levensecht opgesteld, compleet met tenten. De eigenaren van de voertuigen eten en slapen namelijk zelf tijdens dit weekend ook in dit kamp. Gekleed in de originele uniformen laten ze aan het publiek zien hoe het soldatenleven er tijdens de bevrijding aan toe ging. Zo zijn er technische werkplaatsen, een radiohut, een medische post, een veldkeuken, een opslagplaats voor brandstof en alle andere benodigdheden waarmee een legereenheid in die dagen in zijn eigen behoefte kon voorzien. Elke paar dagen werd zo’n kamp afgebroken en verderop weer opgebouwd, afhankelijk van het tempo van de bevrijdingsoperaties.

Tijdens Basecamp vindt er op zaterdag overdag een militariamarkt plaats en is er zaterdagavond een concert in het openluchttheater met muziek uit de veertiger jaren. En op beide dagen is in het kamp ook een drilsergeant aanwezig die bezoekers zal leren hoe ze moeten marcheren. Verder zullen er op beide dagen meerdere keren rondritten van voertuigen plaatsvinden in het openluchttheater. Daarbij licht een presentator aan het publiek toe waarvoor elk van de voertuigen in de oorlogsjaren specifiek bedoeld was.

De organisatie is in handen van het oorlogsmuseum dat voor dit kampement samenwerkt met de Limburgse vereniging Santa Fe uit Horst. Het is voor de eerste keer dat zo’n kampement in het Liberty Park wordt opgeslagen. In 2010 kwam het museum ook al met een nieuw evenement, Militracks. Het organiseren van zulke evenementen sluit aan bij de wens van het museum om het omliggende park beter te benutten. Daarbij past zulke living history als Basecamp, waarbij acteurs een stuk van de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tot leven wekken, maar bijvoorbeeld ook het klimbos, dat dit najaar zijn deuren zal openen.

Liberty Basecamp is op 3 en 4 september voor het publiek te bezoeken van 10 tot 17 uur. Overdag is de entree tot het museum inbegrepen. Er geldt een speciale, verlaagde entreeprijs van 10 euro per dag. Het concert van bigband De Zendmasters vindt zaterdagavond plaats. De kaartverkoop hiervoor gebeurt afzonderlijk via het openluchttheater, dat daarmee zijn zomerseizoen 2011 besluit.