Deel dit artikel ‹ Terug

Zoo Parc Overloon trots op nieuwe diersoort; de Afrikaanse wilde hond

Geplaatst op: vrijdag 8 juli 2011


Gisterochtend is in Zoo Parc Overloon een groep Afrikaanse wilde honden gearriveerd. De honden met het imago van wrede en sluwe jagers, zijn in werkelijkheid zeer intelligente en sociale dieren met bovendien een bijzonder imposante uitstraling. Zoo Parc Overloon is dan ook zeer trots op de komst van de vijf mannetjes! De wilde honden zitten momenteel achter de schermen en krijgen even de tijd om te wennen aan hun nieuwe leefomgeving en aan de dierverzorgers. Na hun gewenningsperiode zullen ze het buitenverblijf mogen verkennen en vanaf dat moment zijn deze bijzondere dieren ook door bezoekers goed te bewonderen.

Wilde honden komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Ooit kwamen hier grote roedels voor van soms wel enkele honderden honden. Tegenwoordig zijn de Afrikaanse wilde honden ernstig bedreigd en bestaan de roedels uit 2 tot 30 dieren. De vijf mannetjes in Zoo Parc Overloon zijn afkomstig uit dezelfde roedel en vormen een hechte groep.

De Afrikaanse wilde hond is een carnivoor en een zeer efficiënte jager. Een jacht wordt met de hele roedel georganiseerd, waarbij ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Iedere roedel heeft eigen voorkeuren en tradities wat betreft de jacht; sommige zijn gespecialiseerd in de jacht op struisvogels, andere jagen juist meer op zebra’s. Een jacht begint ’s ochtends vaak met een ontmoetingsceremonie; de honden likken elkaars gezicht, zakken door hun voorpoten alsof ze aan het bedelen zijn en ze rennen langs elkaar. Het lijkt een soort teambuilding te zijn. Ook in Zoo Parc Overloon zal dit soort gedrag zichtbaar zijn.

De wetenschappelijke naam van de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus, oftewel 'geschilderde wolf'. Deze naam is gebaseerd op de zwart, wit en gele vacht die op het dier geschilderd lijkt te zijn. Ieder dier heeft een uniek vlekkenpatroon, waaraan ze elkaar kunnen herkennen. Hoewel de vacht van ieder dier andere vlekken vertoont, zijn bepaalde kenmerken hetzelfde. Zo hebben alle wilde honden een zwarte streep op het voorhoofd, een zwarte snuit en een witte staartpunt.