Deel dit artikel ‹ Terug

Internationaal Kunstproject "Mieke and Friends" Doet Gennep Aan

Geplaatst op: vrijdag 8 juli 2011


Vierenvijftig kunstenaars uit binnen- en buitenland creëerden op eigen wijze een nieuw kunstwerk, allen met exact hetzelfde beeld van kunstenares Mieke van Uden uit Geijsteren als uitgangspunt en inspiratiebron. Het resultaat is verbluffend. Het internationale kunstproject verblijft van 16 juli tot 28 augustus a.s. in Museum Het Petershuis in Gennep. Het bijzondere is dat de opbrengst van dit uniek mega-kunstproject, waaraan alle kunstenaars pro deo hebben meegewerkt, naar het schoolbusproject van SOS Meerlo-Wanssum in India gaat.

‘Mieke and Friends’ is een bijzonder collectief kunstproject waaraan maar liefst vierenvijftig kunstenaars in binnen- en buitenland hebben meegewerkt. Het idee is van de 21-jarige Geijsterse Anne Kunen. Zij studeert kunstgeschiedenis in Nijmegen en bewerkte vorig jaar voor de Pinkstermanifestatie in atelier Keramieke twee beelden van Mieke van Uden. Ze schilderde op de beelden zwarte en witte vierkantjes onder de naam: Couture en bloc Blanc en Noir. In mum van tijd wisselde deze nieuwe kunstwerken van eigenaar. Dat succes was voor Anne Kunen de inspiratie om haar dorpsgenoot Mieke van Uden een plan voor te leggen dat leidde tot het bijzondere project ‘Mieke and Friends’.

Met het oog op de tiende internationale kunstmanifestatie op 9 mei 2010 in Geijsteren bood Mieke van Uden de vierenvijftig deelnemende kunstenaars een zestig centimeter hoog beeld van haarzelf aan. Ze vroeg haar collega’s om dit beeld op hun eigen wijze ‘aan te kleden’ of te integreren in een eigen kunstwerk en meldde daarbij dat de opbrengst van dit uniek kunstproject naar het schoolbusproject in Chennai (India) gaat van de mondiale vrijwilligersorganisatie SOS Meerlo-Wanssum. Alle kunstenaars reageerden positief en zijn met ontzettend veel enthousiasme aan de slag gegaan.

In mei 2010 kwamen de kunstenaars van heinde en verre hun nieuwe creatie naar Geijsteren brengen. Daar werden de meer dan vijftig kunstobjecten voor het eerst geëxposeerd tijdens de jubileumeditie van de internationale kunstmanifestatie, tegelijk met de presentatie van een kunstboek en dvd: ‘Mieke and Friends’. In het boek staan foto’s van alle kunstwerken. Sindsdien toert de expositie door de provincie Limburg. Nu doet het kunstproject Gennep aan.

Alle kunstenaars hebben pro deo aan dit project meegewerkt en de kunstwerken geschonken in de wetenschap dat de opbrengst van de verkoop naar het SOS Meerlo-Wanssum schoolbus project in India gaat. Daar helpt SOS de organisatie Udavum Karangal van Pappa Steven bij de aanschaf en inrichting van een schoolbus voor straatkinderen en kinderen van rondtrekkende bouwvakfamilies.

Expositie ‘Mieke and Friends’ wordt op zaterdag 16 juli a.s. om 15.00 uur door mevrouw Ingrid Voncken, wethouder van Gennep voor o.a. cultuur, feestelijk geopend voor genodigden en de Vrienden van het museum. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door folktrio "Grandpa and kids", dat een vrolijke mix van Ierse folklore, New Orleans Jazz en Amerikaanse folk brengt. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen van zondag 17 juli tot en met zondag 28 augustus 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.