Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat weer Op De Tôffel

Geplaatst op: woensdag 8 juni 2011


Op zondag 19 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de negentiende keer alweer een mooie dag vol popmuziek en theater op vier podia. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door Forgotten Trouble, de winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Twee jongens en drie meiden uit de omgeving van Weert vol energieke rock. Puike band. Vanderbuyst trakteert het publiek op ouderwets hardrockgenot. Geïnspireerd door bands als Rainbow, Van Halen, UFO en Thin Lizzy brengt het powertrio een krachtige en catchy mix van 70’s en 80’s hardrock, classic rock en de vroege New Wave Of British Heavy Metal. Net terug van een Europese tour met het legendarische Saxon komt Vanderbuyst vandaag het hele Vrijthof laten headbangen.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Colossa. De band grossiert in ijzersterke rocksongs zoals te horen op hun debuutalbum Born To Make A Sound. Soms hard en overrompelend dan weer geraffineerd en ingetogen. Colossa doet bij vlagen denken aan Triggerfinger, Masters Of Reality en Queens Of The Stone Age. Uit Haarlem komt The Hype. Dit frisse jonge vijftal zegt te zijn beïnvloed door de muziek uit de jaren ’60 en schrijft zijn liedjes in de geest van John en Paul. Hét bewijs hiervan is Do You Know. Een ongelofelijk catchy en aanstekelijk nummer en de eerste hit voor The Hype.

Terug naar Het Ene Podium, naar de opwindende samenwerking tussen de beste surfband van Nederland en Rudeboy (Urban Dance Squad) onder de naam The Phantom Four & The Arguido. Deze coöperatie-de-luxe creëert een eigen geluid dat de rauwheid van eighties surfpunk en new wave combineert met een modern rockgeluid. Een fenomenale crossover tussen The Treble Spankers (de voorloper van The Phantom Four) en old school Urban Dance Squad. Join The Circus, het nieuwe album van Denvis & The Real Deal is als een reis door de Amerikaanse muziekgeschiedenis met duizendpoot Denvis als de ideale reisleider. Rock, blues, country, folk, soul, funk, rhythm & blues, rock ‘n’ roll… De bonte stoet Eindhovense muzikanten weet er als geen ander mee om te gaan. Muzikaal vakmanschap met het hart op de juiste plaats. En natuurlijk wel met een rock ‘n’ roll attitude.

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom het podium voor mooie ‘kleine’ optredens voor de liefhebber. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert singer/songwriter Tommy Ebben. Op zijn debuutalbum Dreamless Slumbers etaleert de jonge Utrechter zijn songschrijverschap in een veelzijdige verzameling tijdloze popsongs met een stevige voet in de country, blues en folk(rock). Allez Soldaat is het alias van Björn van der Doelen. Geïnspireerd door favorieten als Van Morrison, Ray Lamontagne, JW Roy en Robert Johnson tekent de ex-profvoetballer voor prachtige blues- en folkgetinte liedjes die vertolkt worden in de mooie Brabantse taal. De Amsterdamse zangeres Marain brengt gevoelvolle soulfolk. Ze wordt vergeleken met Lucinda Williams, Sandy Denny en Suzanne Vega. Onlangs verscheen haar derde album Glory Runner, een dijk van een plaat van een gerijpt en gelouterd singer/songwriter. Iain Matthews was medeoprichter van Fairport Convention, scoorde met Matthews Southern Comfort een wereldhit met het Joni Mitchell nummer Woodstock en stond in 1972 (!) op Pinkpop met zijn band Plainsong. Anno 2011 is deze Brit al bijna een halve eeuw muzikaal actief en still going strong. Een levende legende in de wereld van de folkmuziek.

Op Het Andere Podium staan inmiddels de mannen van Krach. Krach beweegt zich in het muzikale spanningsveld tussen rauwe rock en elektronisch opgewekte ritmes. Het resultaat: een licht ontvlambaar mengsel van vuige gitaarrock met technosynthesizers, blasfemische beats en hijgende hypnovocalen. Op hun debuutplaat adembenemend, op het podium een beleving. Het geluid van Lola Kite is een kleurrijk geheel. Alsof The Beatles worden gecoverd door Kraftwerk. Of de oude Pink Floyd door Depeche Mode. In januari 2011 verscheen Lights, een fijne plaat vol dansbare, licht psychedelische synthpop. Melodieuze zang begeleid door allerhande elektronica, beats en gitaren. Een verfrissend nieuw en bijzonder geluid. Harmonieus, poppy en vol emotie.

Op Het Ene Podium gaat het licht op groen voor Zwart Licht. In 2009 verscheen het debuutalbum Bliksemschicht en Zwart Licht is binnen no time een gevestigde naam binnen de Nederlandse hiphop. Het trio sleept drie State Awards in de wacht voor ‘Beste Groep’, ‘Beste Album’ en ‘Beste Live Act’. Deze laatste award ontvangen ze een jaar later opnieuw. En nu is er dan de twee langspeler No Juju. De raps en flow zijn nog altijd gedreven en energiek, de hiphop- en dubstepbeats pompen nog steeds. Half augustus staat Zwart Licht wederom op Lowlands maar eerst klimmen de Amsterdammers Op De Tôffel. One, two, one two three four! Het onweerstaanbare Dance (The War Is Over) stond afgelopen najaar wekenlang in de hitparade en was een enorme hit voor Handsome Poets. De doorbraak voor deze vijf enthousiaste jonge honden uit Gouda kwam al eerder met de single Blinded. Frisse en opgewekte pop met de wortels in de jaren 80. Dansbaar en enorm aanstekelijk. April jl. won Handsome Poets de 3FM Serious Talent Award en verscheen hun titelloze debuutalbum dat boordevol staat met toekomstige hits.

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Dat kan in De Impo Tent bij de Comedytrain. Dit fameuze stand-up comedy collectief is al jaren toonaangevend in Nederland en zorgt er ongetwijfeld voor dat er tijdens Op De Tôffel ook nog gelachen kan worden.

Weer naar Het Andere Podium. Daar gaan de schuiven open voor Shaking Godspeed. Dit luidruchtige trio verrees uit de as van het voormalige Achterhoekse garageblueskwartet The Bloody Honkies. Als enige echte erfgenaam gaat Shaking Godspeed verder waar The Honkies ophielden. Het resultaat: een hallucinerende mix van vuige rock ‘n’ roll, psychedelica en zompige blues. Shaking Godspeed is inmiddels ook opgevallen in het buitenland gezien de uitnodiging voor het beroemde Sziget Festival in Boedapest, Hongarije. Van een geheel andere muzikale orde is de onweerstaanbare cocktail van hiphop, soul, rock, funk en reggae van Chef’Special. Lekkere grooves met hier en daar een stevige gitaar. Soepel en ontspannen. Energiek en enthousiast. Denk aan G. Love And Special Sauce, denk aan Gotcha!, denk aan The Roots. Het Haarlemse vijftal swingt als de neten en het publiek zal net zo hard mee doen.

Op De Tôffel 2011 wordt afgesloten door Filthy Nelly. Dit energieke zestal heeft een eigen herkenbaar geluid en noemt dit ‘Euro Speedfolk’, een aanstekelijke mix van Ierse folk en opzwepende balkanpunk. De band deelde het podium met Shane MacGowan en Blood Or Whiskey en speelde tal van zalen en festivals in Europa, waaronder het beroemde Folk Dranouter, helemaal plat. Filthy Nelly wordt één groot feest!

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Bimbo Kiki, in het dagelijks leven bassiste van Malle Pietje And The Bimbos.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Op De Tôffel 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC).

Alle informatie over Op De Tôffel 2011 is te vinden op www.opdetoffel.nl. Volg Op De Tôffel op twitter: @opdetoffel en #ODT11.

OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival: OP DE TÔFFEL 2011 | Op De Tôffel (s.v.p. met een kapitale O, D en T)
datum: ZONDAG 19 JUNI 2011
locatie: VRIJTHOF
plaats: VIERLINGSBEEK
aanvang: 13.30 UUR
toegang: GRATIS

programma:
FORGOTTEN TROUBLE
MARAIN
TOMMY EBBEN
ALLEZ SOLDAAT
IAIN MATTHEWS
COLOSSA
FILTHY NELLY
THE PHANTOM FOUR & THE ARGUIDO
DENVIS & THE REAL DEAL
KRACH
VANDERBUYST
THE HYPE
CHEF’SPECIAL
SHAKING GODSPEED
LOLA KITE
ZWART LICHT
HANDSOME POETS

theater: COMEDYTRAIN

internet: www.opdetoffel.nl
twitter: @opdetoffel
#ODT11

advertentie