Deel dit artikel ‹ Terug

Wijk- en dorpsraden ontwikkelen projecten voor sociale vernieuwing

Geplaatst op: woensdag 8 juni 2011


Wat gebeurt er met de wijk- en dorpsbudgetten?

Cuijk, 7 juni 2011. Zeven wijk- en dorpsraden hebben projecten bij de gemeente opgegeven in het kader van sociale vernieuwing. De wijk- en dorpsraden hebben hiervoor in januari 2010 budget gekregen van de gemeenteraad voor een proefperiode van drie jaar. Inmiddels zijn in enkele wijken en dorpen concrete projectplannen. Zo wil de wijkraad De Valuwe wil het budget van 2010 besteden aan het project “In De Valuwe zit je goed”. De wijkraad van Padbroek wil AED’s, kasten en de bijbehorende cursussen aanschaffen.

Budget voor sociale vernieuwing
Alle tien de wijk- en dorpsraden in gemeente Cuijk krijgen voor een proefperiode van drie jaar een jaarlijks budget van € 3.024,- om te besteden aan sociale vernieuwing in hun wijk of dorp. Zij mogen dit jaarlijks besteden, of opsparen voor een groter project. Deze projecten moeten voldoen aan minimaal één van onderstaande criteria:
1. Stimuleren verantwoordelijkheid burgers
2. Meerwaarde voor de leefomgeving
3. Bestrijding vandalisme
4. Vergroten onderling contact bevolkingsgroepen
5. Randvoorwaarden:
geen financiering mogelijk uit reguliere budgetten
geen structurele kosten (exploitatiesubsidies), zoals salaris en huisvesting
een projectomschrijving die (globale) evaluatie mogelijk maakt
Deze criteria vormen een leidraad, het gaat erom dat er in een bepaalde sociale behoefte voorzien wordt.

Projecten wijkraad De Valuwe, Centrum en Padbroek
De wijkraad De Valuwe wil het budget Sociale Vernieuwing 2010 besteden aan het project “In De Valuwe zit je goed”. Dit project houdt in de plaatsing van een aantal “Social Sofa’s” en “Merk-Waardige” bankjes.

De “Social Sofa” is een comfortabele straatbank, die wordt ontworpen voor en door bewoners. Deze betonnen bank wordt tijdens een workshop ontworpen en gemoza?ekt door wijkbewoners. Het Social Sofa project is in 2006 in Tilburg begonnen, en inmiddels staan er ruim 200 bankjes door heel Nederland. Het doel van de Social Sofa’s is het creëren van ontmoetingsplekken en het tegengaan van sociale verkilling. De leefbaarheid in de wijk wordt vergroot doordat het gezamenlijk ontwerpen en mozaïeken van de bankjes de sociale contacten tussen buurtbewoners bevordert en doordat nieuwe ontmoetingsplekken worden gecreëerd.

De “Merk-Waardige” bankjes zijn bankjes die geschonken worden door, in de meeste gevallen, buurtbewoners. Deze bankjes worden vaak met een spreuk, gedicht of naam van de schenker verfraaid. Het budget Sociale vernieuwing wil de wijkraad besteden aan het plaatsen van de eerste Social Sofa. Het idee is dat het project ‘als een inktvlek’ uitvloeit naar andere wijken. De start voor uitvloeiing is gemaakt, want geïnspireerd door het plan van De Valuwe wil ook de wijkraad Cuijk Centrum het budget Sociale Vernieuwing besteden aan een ‘Social Sofa’.

De wijkraad van Padbroek wil het budget Sociale Vernieuwing voor de jaren 2010 en 2011 aanwenden voor de aanschaf van AED’s, kasten en cursussen. In Padbroek is momenteel slechts één AED beschikbaar. In verbande met de vergrijzing van de wijkbewoners wil de wijkraad dit jaar naar drie beschikbare AED’s en uiteindelijk naar vijf beschikbare AED’s.
Het project van de dorpsraad van Linden heeft als doel de ‘verfraaiing van het dorpsaangezicht ter onderstreping van de leefbaarheid van het dorp’. Dit project bestaat uit twee deelprojecten:
1. Voorgedrukte panelen voor verenigingen uit Linden die ze op het evenementenbord kunnen gebruiken.
2. Aankleding van de openbare ruimte, bijvoorbeeld met bewegwijzering of hanging baskets.

Projecten dorpsraden Vianen, Beers, Haps en Sint Agatha
De dorpsraden van Vianen en Beers willen het budget besteden aan projecten die voortkomen uit de uitvoering van het Idop.

De dorpsraad van Haps wil het budget Sociale Vernieuwing voor 2010 gebruiken voor de ondersteuning van projecten die voortkomen uit de realisatie van de nieuwbouw van Caboose waardoor synergie in het gebruik van het gebouw of de locatie wordt gerealiseerd.

Het college heeft eerder al goedkeuring gegeven aan het project ‘inrichting MFA’ van de dorpsraad Sint Agatha en aan het project ‘aanschaf AED apparaat’ van de dorpsraad Katwijk.

De wijkraad van De Heeswijkse Kampen is bezig met een doorstart. Zij geven op korte termijn aan wat ze met het budget gaan doen.