Deel dit artikel ‹ Terug

Eerste klimaatpositieve lichtmasten in Brabantse woonwijk staan in Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 7 juni 2011


Cuijk, 7 juni 2011 – Vorige week zijn de eerste 22 klimaatpositieve lichtmasten geplaatst in de wijk Heeswijkse Kampen in de gemeente Cuijk. De lichtmasten zijn volledig gemaakt van gerecycled kunststof afval, uiteraard met LED verlichting in het armatuur. Het gaat om de eerste lichtmasten die op projectbasis in een woonwijk in Brabant worden toegepast.

De klimaatpositieve lichtmast is een mast van gerecycled kunststof voor de openbare verlichting. Het is de eerste lichtmast ter wereld van 100% gerecycled kunststof materiaal van huishoudelijk plastic afval. Na de afvalinzameling gaat plastic naar de sorteerinstelling, waar het hoogwaardige plastic, zoals PVC en PET-flessen, eruit wordt gefilterd. Het restafval werd voorheen gebruikt als stookafval voor verbrandingsovens, maar daarvan kunnen nu deze lichtmasten gemaakt worden. De mast is duurzaam, onderhoudsarm, kent een milieuvriendelijk productieproces en is na zijn lange levensduur volledig recyclebaar. De mast is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt geproduceerd door Gampet Products uit Ulft. De gemeente Cuijk heeft de klimaatpositieve lichtmast toegepast bij de definitieve inrichting van de Zilveresdoorn.

Wethouder Gerard Stoffels: “We zijn ontzettend trots om deze duurzame lichtmasten in de gemeente Cuijk te kunnen plaatsen. Het zijn bijzondere masten, die hopelijk op den duur juist gemeengoed gaan worden.”

De bijzondere kenmerken van de klimaatpositieve lichtmast zijn:
-De kunststof lichtmast is de enige echt duurzame variant onder de lichtmasten (die normaliter uit staal, aluminium of composietkunststof bestaan);
-Ingezameld plastic afval dient als grondstof voor de lichtmasten; het laat inwoners zien wat er gebeurt met het plastic afval dat zij scheiden;
-De lichtmast is onderhoudsarm (roest niet en hoeft niet geschilderd te worden);

Op basis van onder andere TNO-onderzoek is aangetoond dat deze lichtmasten klimaatpositief zijn. De CO2-uitstoot die normaal gepaard gaat met de verbranding van dit type kunststof is vele malen hoger dan de CO2-uitstoot bij hergebruik voor de productie van lichtmasten, zelfs als transport en plaatsing worden meegenomen in de CO2-uitstoot.