Deel dit artikel ‹ Terug

Von der Decken’s toks uitgevlogen!

Geplaatst op: woensdag 15 augustus 2007


Bij de Von der Decken’s toks die sinds 1 april in Zoo Parc Overloon te bewonderen zijn, zijn deze week de eerste twee jongen uitgevlogen! Begin juli kwamen de eieren van deze bijzondere neushoornvogels uit. Naar verwachting zal één dezer dagen nog een jonge tok het nest verlaten. Voor Zoo Parc Overloon is het de eerste keer dat er Von der Decken’s toks zijn geboren!

Het koppeltje Von der Decken’s toks maakte drie weken na de introductie in Zoo Parc Overloon al een nest in het broedblok in de volière. Het vrouwtje heeft daarin haar eieren gelegd, waarna het mannetje het broedblok heeft dichtgemetseld met modder en uitwerpselen. Hij liet nog een kleine opening over waardoor hij zijn broedende partner van voedsel kon voorzien. Na enkele weken hoorden de dierverzorgers zacht gepiep uit het nest komen. Een goed teken!

Twee weken geleden vloog het vrouwtje uit en metselde het broedblok weer dicht. Samen met haar mannelijke metgezel vloog ze af en aan om de jongen van een lekkernij te voorzien. Regelmatig zagen de dierverzorgers drie gretige snaveltjes bij de opening van het broedblok! De eerste twee jongen zijn uitgevlogen en hebben voorzichtig hun nieuwe omgeving verkend. Nu is het afwachten wanneer hun nestgenoot ook zijn vleugels zal uitslaan.

Voor zowel het mannetje als het vrouwtje is het de eerste keer dat ze nakomelingen hebben gekregen. De genen van het mannetje worden zelfs nog helemaal niet in de tokpopulatie in dierentuinen vertegenwoordigd. Hij is jaren geleden door de douane in de Verenigde Emiraten onderschept, samen met nog een aantal Von der Decken’s toks. De inbeslaggenomen dieren zijn destijds onder verschillende dierentuinen verspreid. Zoo Parc Overloon is dan ook erg blij dat zij een bijdrage kan leveren aan de genendiversiteit in de Von der Decken’s toks populatie.

Von der Decken’s toks komen in de natuur voor in Oost-Afrika en leven in gevarieerde omgevingen; van bosrijke gebieden tot de droge savanne. Ze eten voornamelijk fruit, insecten en zaden. Von der Decken’s toks broeden in boomholten. Ze metselen de ingang van het hol dicht met een mengsel van modder, uitwerpselen en vruchtenpulp. De vogel is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger baron Karl von der Decken.
advertentie