Deel dit artikel ‹ Terug

Kakelbonte Tentoonstelling van Geert Jans in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: maandag 6 juni 2011


Oud-Gennepenaar Geert Jans schildert vooral kippen en hanen. Hij draagt dan ook de toepasselijke bijnaam ‘Kippenschilder’. De kippenschilderijen en ander werk van de in Venray woonachtige Jans zijn van zondag 12 juni tot en met zondag 10 juli a.s. te bezichtigen in Museum Het Petershuis te Gennep. Hans Gillisen, eveneens oud-Gennepenaar en tegenwoordig burgemeester van Venray zal de opening van de expositie, die de titel ‘Kakelbont’ gaat dragen, verrichten. Die vindt voor genodigden plaats op zaterdag 11 juni a.s. om 15.00 uur.

Het zijn niet zozeer de kippen waarvoor Geert Jans (Gennep, 1953) een voorliefde voelt. Jans voelt zich vooral aangetrokken door felle kleuren. Van hanen bijvoorbeeld. Daarom schildert hij al bijna twintig jaar kippen en hanen. Veel van zijn schilderijen worden verkocht, maar Jans hoeft niet van zijn artistieke werk te leven. Hij is al decennialang werkzaam bij de politie, waar hij thans de functie van hoofd facilitaire dienst bekleed.

Geboren Gennepenaar Geert Jans heeft zijn artistieke talenten geërfd van zijn ouders. Moeder Jans was een begenadigd handwerkster, vader een niet onverdienstelijk tekenaar en knutselaar. Al op achtjarige leeftijd won zoon Geert een kleurwedstrijd van de Klimop, de eerste supermarkt van Jan Linders. Helaas zat een kunstzinnige opleiding er niet in. Op eigen kracht ontwikkelde Geert zich echter tot een zeer succesvolle amateurkunstenaar. Zoals gezegd, met een grote voorliefde voor kleuren, die hij vooral terugziet bij kippen en hanen. De aquarellen van Geert Jans zijn voornamelijk realistisch van aard, maar soms juist abstract of figuratief. Naast pluimvee waagt Jans zich ook regelmatig aan ander onderwerpen. Portretten bijvoorbeeld. Vaak in opdracht. Ook daarvan zullen er tijdens de kakelbonte tentoonstelling in Museum Het Petershuis enkele te zien zijn. Geert Jans exposeert regelmatig en was één van de meer dan 50 kunstenaars van de 10e Internationale Kunstmanifestatie in Geijsteren in 2010. Hij schildert tweewekelijks een avond bij schilderclub Ambiance.

Expositie ‘Kakelbont’ wordt op zaterdag 11 juni a.s. om 15.00 uur door dr. Hans Gillisen, burgemeester van Venray, geopend voor genodigden en de Vrienden van het museum. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen van zondag 12 juni tot en met zondag 11 juli 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur (tijdens Pinksteren afwijkende openingstijden). Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.