Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie "In bewaring gegeven" in het Liberty Park

Geplaatst op: woensdag 20 april 2011


Deze zomer heeft het Liberty Park in Overloon er tijdelijk een bijzondere tentoonstelling bij. Deze expositie draagt de titel “In bewaring gegeven” en is afkomstig van Kamp Westerbork. Hoewel de expositie bescheiden in omvang is, mag die beslist indrukwekkend worden genoemd. Er waren weinig woorden nodig om het schrijnende verhaal helder te maken, want het tentoongestelde spreekt voor zich. Het zijn waardevolle spullen die je als eigenaar niet graag zou kwijtraken. Desalniettemin, de dreiging van deportatie of de noodzaak tot onderduiken deed velen tijdens de oorlogsjaren ’40-’45 besluiten om dergelijke waardevolle spullen te verstoppen. Of in bewaring te geven bij buren, bij vrienden of soms zelfs bij volslagen onbekenden. Het ging daarbij overigens niet alleen om dure spullen, maar evengoed om foto’s of diploma’s. Zaken dus die een hele kostbare emotionele waarde hadden voor de eigenaar.
Overigens wist niet iedere Nederlander daar goed mee om te gaan, want sommigen eigenden zichzelf de in vertrouwen gegeven zaken toe. Na de oorlog kregen die mensen in de volksmond soms de naam "bewariërs" opgeplakt: verrijkt door het leed van anderen.
Anderen kweten zich beter van de aan hen toevertrouwde rol van bewaarder, wat onverlet liet dat meer dan 100.000 joden niet terugkeerden en hún spullen dus na de oorlog vaak tevergeefs bleven wachten op hun oorspronkelijke eigenaren.
De expositie is bijzonder vormgegeven doordat de spullen in zes oude kasten geplaatst zijn. De verhalen bij de spullen zijn niet allemaal te achterhalen gebleken. Maar is dat zo relevant, als je je bedenkt dat de eigenaren van destijds zonder uitzondering omgekomen zijn in één van de concentratiekampen.

De tentoonstelling is tot en met 31 augustus te zien in het oorlogsmuseum, dat in het weekend van 11 tot 17 uur geopend is en door de week van 10 tot 17 uur.
www.libertypark.nl