Deel dit artikel ‹ Terug

Boekenbeurs in Liberty Park

Geplaatst op: donderdag 26 juli 2007


Op zaterdag 4 augustus a.s. wordt in het Liberty Park in Overloon een boekenbeurs gehouden over de Tweede Wereldoorlog. De boekenbeurs wordt georganiseerd door de Documentatiegroep 40-45. Deze vereniging werd in 1963 opgericht door geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog. Veel leden hebben een uitgebreide verzameling aangelegd van allerlei documenten en voorwerpen uit de oorlogsjaren. Zij hebben in het verleden al vaak meegewerkt aan allerhande publicaties en exposities. Zo is ook de band ontstaan die het museum met de Documentatiegroep 40-45 al jaren heeft.

Het belangrijkste doel van de vereniging is om de historische belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog verder te vergroten. Is dat dan nog nodig, kan men zich afvragen. Naar de mening van het museum zal het onderwerp voor altijd een plaats hebben in de historische canon, die Nederland sinds enige tijd rijker is. Maar het gevaar bestaat dat jonge generaties deze oorlogsjaren gaan zien als weliswaar een belangrijk keerpunt in de wereldgeschiedenis, maar onvoldoende besef hebben van de ellende die de oorlog met zich mee bracht. “In de oorlog kwamen vierenvijftig miljoen mensen door oorlogshandelingen om het leven. Het is met name voor die jonge generaties belangrijk om zich te realiseren hoe dit allemaal kon gebeuren.” Aldus een woordvoerder van het museum.

In dat licht kan ook de boekenmarkt in het Overloonse museum worden bezien, omdat de laatste expliciet het informeren over de Tweede Wereldoorlog als belangrijkste doelstelling in haar vaandel heeft staan. Het museum werd vlak na de oorlog opgericht in een gebied waar in 1944 zwaar gevochten is tijdens de bevrijding van het zuiden van het land.

Op de boekenbeurs zullen zowel handelaren als particuliere verzamelaars allerhande documenten aanbieden. Daarbij kan worden gedacht aan officiële papieren, zoals die verstrekt werden door de bezetter, maar ook aan kranten uit de oorlogsjaren en boeken over de Tweede Wereldoorlog. De boekenmarkt vindt plaats in de nieuwe aula van het museum. Vanaf tien uur ’s morgens tot zes uur ’s middags is de beurs toegankelijk voor alle museumbezoekers.