Deel dit artikel ‹ Terug

Binnentuin Museum Het Petershuis voor het eerst geopend voor bezoekers

Geplaatst op: maandag 18 april 2011


Al altijd maakt een fraaie binnentuin deel uit van het historische pand in Gennep waarin Museum Het Petershuis is gevestigd. Maar die is nooit toegankelijk geweest voor museumbezoekers. Daar komt echter verandering in. Na een jaar van voorbereiding is de binnentuin tot een aantrekkelijke expositieruimte geworden voor weerbestendige kunstwerken. Zaterdag 23 april a.s. is de eerste dag dat de binnentuin van het museum bezocht kan worden. Tot eind oktober wordt er een aantal prachtige mozaïeken, beelden en sculpturen tentoongesteld van o.a. Geert Vullings en Ellis Schoonhoven. De openstelling van de binnentuin van Museum Het Petershuis zal worden opgeluisterd met een demonstratie beeldhouwen door Olga van Cromvoirt.

In binnentuin van Museum Het Petershuis worden gedurende het eerste seizoen, dat loopt van 23 april tot eind oktober, o.a. enkele kleurrijke mozaïeken getoond van de in Ottersum woonachtige kunstenaar Geert Vullings. Zijn onderwerpen variëren van abstracte geometrische patronen tot mens-, dier- en plantmotieven. Verder zijn er twee stukken van Ellis Schoonhoven uit Nijmegen te zien: een boom die uit een boom groeit, als een sereen symbool voor moeder aarde en ‘Wobble as a couple’ waarmee ze een beeld toont dat zindert van een bewustzijn dat leeft, dat uit wil dijen. De derde seizoensexposant in de binnentuin is beeldhouwer Erik Oussoren uit Malden. Door middel van basale lijnvoering geeft hij uiting aan zijn beeldvorming over gemoedstoestanden en gelaatsuitdrukkingen in zijn directe omgeving, die hij zowel handmatig als machinaal in Belgisch hardsteen vastgelegd. Hij exposeert zijn beelden ‘Impostor’ en ‘Boss’. De kunstwerken , die tevens te koop zijn, zijn maximaal één seizoen te bezichtigen. Enkele stukken in de binnentuin behoren tot de vaste collectie, waaronder een door Frans Klerkx geschonken stalen object dat eerder dienst deed als fontein in de vijver van de betreffende kunstenaar.

Demonstratie beeldhouwen door Olga van Cromvoirt
Op de eerste dag van de openstelling van de binnentuin, zaterdag 23 april a.s., zal de Gennepse Olga van Cromvoirt in Museum Het Petershuis een demonstratie beeldhouwen verzorgen. Olga werkt met diverse marmersoorten zoals Carrara, Nero Marquinia, Port Doro, Travertijn etc. Een jaar geleden startte ze met een 5-jarige opleiding aan de Academie voor Schoone Kunsten te Arendonk (België). Ze beschikt over een eigen atelier in Milsbeek, waar ze met haar workshops en cursussen haar kennis en ervaring, maar vooral ook haar passie voor het beeldhouwen aan haar cursisten overbrengt.

De expositie in de binnentuin van Museum Het Petershuis zal voor het eerst worden opengesteld op zaterdag 23 april a.s. vanaf 14.00 uur. De binnentuin maakt onderdeel uit van de museumruimte en is op de reguliere openingstijden van het museum toegankelijk tot eind oktober 2011. Gedurende de wintermaanden is de binnentuin voor museumbezoekers gesloten.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur (tijdens de Paasdagen afwijkende openingstijden). Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.