Deel dit artikel ‹ Terug

Avondvierdaagse Boxmeer: 7 - 8 - 9 - 10 juni 2011

Geplaatst op: donderdag 14 april 2011


Op dinsdag 7 juni 2011 gaat de 32e editie van de Boxmeerse avond wandelvierdaagse van start. Vier dagen lekker wandelen in de mooie omgeving van Boxmeer. Al vele jaren kent deze avondvierdaagse meer dan duizend wandelaars per dag en is daarmee een van de grotere in de omgeving. Verleden jaar namen bijna 1.300 wandelaars deel.


Op 7-8-9-10 juni a.s., de week tussen Hemelvaart en Pinksteren, kan men vier avonden wandelen op de afstanden 5-10-15-20-25 km. De korte afstanden 5 en 10 km zijn er speciaal voor de jeugd, voor de meer ervaren wandelaars zijn er de 15, 20 of 25 kilometer. F. Verberk, voorzitter van de Stichting wandelsport Boxmeer: “Met name vanuit de scholen is men in toenemende mate meer georganiseerd aan de avondvierdaagse gaan deelnemen. Ook zien we een jaarlijks stijgend aantal deelnemers dat zich via deze avondvierdaagse op de Nijmeegse Vierdaagse voorbereidt. Dat ligt natuurlijk aan de periode waarin gewandeld wordt, maar vooral ook aan de geboden afstanden en de tijd waarop men (na school of werk) kan starten. Dat is ideaal”.

Mooie routes zijn uitgezet in de omgeving van Boxmeer. Er wordt gewandeld langs de Maas, door het Sambeeks broek, naar Vortum-Mullem, het prachtige natuurgebied De Vilt in Beugen en door het schitterende Maasheggengebied, waar onlangs een groot aantal wandel- en fietspaden van een asfaltverharding is voorzien. De wandelaars op de langere afstanden komen onder andere ook in Sint Anthonis, Oeffelt, Sint Agatha en Vierlingsbeek.

Iedere dag is er voor de deelnemers een traktatie, mogelijk gemaakt door verschillende sponsors. Op de laatste dag wordt iedereen feestelijk onthaald in het Weijerpark. Het drumgilde van het H. Bloed, muziekkapel De Liefhebbers en de Sensation Cheerleaders hebben al toegezegd de wandelaars op de feestelijke intocht te begeleiden. En die intocht wordt met het jaar drukker en feestelijker.

Nordic walking en rolstoelers
Voor de Nordic walkers is deze avondvierdaagse uitstekend geschikt gebleken, gezien ook het aantal deelnemers uit deze categorie dat nog steeds groeiende is. Het gebruik van poles (stokken) is derhalve toegestaan. Er zijn geen aparte routes, de nordic walkers maken gebruik van dezelfde routes als de andere deelnemers. Voor rolstoelers is er voor de afstand 5 km een hindernisvrij parcours.

Vernieuwingen
“Onze wandelvierdaagse kent als een van de weinige in Nederland ook afstanden van 15, 20 km en zelfs 25 km die ideaal gebruikt kunnen worden als training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Omdat deze wandelaars er vaak al snel de pas in zetten gaan deze eerder van het parcours af dat ook door de 5 en 10 km wandelaars, vooral de jeugd dus, wordt gebruikt, zodat men sneller een flink aantal kilometers kan maken.” Aldus Verberk.
“Ook zijn we inmiddels aangesloten bij de KNBLO-NL. Dat betekent dat gewandeld wordt onder auspiciën van deze landelijke organisatie en dat de beloning sinds dit jaar weer is afgestemd op het aantal deelnames aan de avondvierdaagse. Bij de inschrijving dient men zelf aan te geven voor de hoeveelste keer wordt gelopen. Men krijgt niet een medaille waarop het jaar van de wandeling wordt vermeld, maar een medaille met daarop een getal. We hebben zelfs iemand die binnenkort voor de 30e keer meeloopt.”.
Maar de Avondvierdaagse blijft natuurlijk een echt evenement voor de beginnende wandelaar. Deze vormt ook veruit de grootste groep. De scholen kunnen met speciale lespakketten daaraan extra aandacht schenken en in groepsverband wordt daarom op schoolniveau al steeds vaker deelgenomen.


Starttijden
Er kan iedere wandelavond door de deelnemers aan de 5 of 10 km tussen 17:30 en 19:00 uur gestart worden bij De Weijer. De 15 en 20 km wandelaars kunnen iets eerder van start gaan, namelijk tussen 16.30 en 19.00 uur. De deelnemers aan de 25 km kunnen starten tussen 16.30 en 18.00 uur. Voor deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse dus een uitstekende mogelijkheid om ook buiten het weekend een meerdaagse wandeltocht te trainen. Voor de lange afstanden kan men daarom ook dagkaarten kopen.
Er zal iedere dag gestart worden vanaf de achterzijde van De Weijer, De Raetsingel 1 te Boxmeer, en ook aan die zijde keert men weer terug.

Voorinschrijven
Om lang wachten op de eerste wandelavond te voorkomen is er de mogelijkheid tot voorinschrijven. Hiervoor kan men uitsluitend terecht op het startbureau in De Weijer (voorzijde) op vrijdagavond 3 juni tussen 19:00 en 20:00uur en op maandagavond 6 juni tussen 19:00 en 21:00uur. Men ontvangt dan een korting op het inschrijfgeld. Voor de afstanden vanaf 15 km kan men ook digitaal inschrijven. Dat geldt voor groepen op alle afstanden. Het is voor alle afstanden ook mogelijk om alsnog in te schrijven bij aanvang op de eerste wandelavond, maar dan ontvangt men geen korting.

Website
Op de website van de organisatie kan men van het afgelopen ook foto’s zien die toen gemaakt zijn en desgewenst downloaden. Zie daarvoor en verdere informatie: www.vierdaagseboxmeer.nl

Agenda
Tijd dus om uw agenda te pakken en deze data te noteren!