Deel dit artikel ‹ Terug

Bijzondere hoogmis GVE op 1e paasdag in Martinuskerk te Gennep

Geplaatst op: maandag 11 april 2011


Het Vocaal viert dit jaar zijn 50-ste verjaardag. Uiteraard kan een koor, dat net Abraham gezien heeft, dat niet geluidloos voorbij laten gaan. Dus wordt dit jaar extra veel opgetreden. Daar is lang en intensief oefenen aan vooraf gegaan. Na het voorjaarsconcert op 15 april om 20.00 uur in de Protestantse Kerk luistert ‘het Vocaal’ op eerste paasdag (24 april) om 10.00 uur de jubileum-hoogmis op in de Martinuskerk te Gennep. Pastoor E. Huisman celebreert die hoogmis. De toegang is telkens gratis.

De opluistering van de hoogmis door het Vocaal start met het imposante ‘Die Ehre Gottes aus der Natur’ van Ludwig van Beethoven. De misgezangen stammen uit de welluidende ‘Messe in G-dur D 167’’van Franz Schubert. Tussendoor verrast het Vocaal de misgangers met een ingetogen ”Lux Aurumque” van Eric Whitacker, de welluidende ‘Cantique de Jean Racine opus 11’ van Gabriël Fauré, het fijngevoelige ’Pater Noster’ van Franz Liszt en het magistrale ‘O sacrum convivium’ van Lodovico Viadana. Als slotzang is gekozen voor het in West-Europa zelden uitgevoerde, machtig klinkende ‘Laulja’ van de Estse componist Veljo Tormis. De begeleiding op orgel ligt in de vaardige handen van Oksana Baljva. De vioolsnaren worden bestreken door Andrea Pieper en Pauline Verstraete en Johan Vogelzang tekent voor het slagwerk. Daarnaast treden divers solisten uit het koor zelf op. Dat wordt dus beslist een memorabele hoogmis.

En zoals het bij een jubileum past is er ook een jubileumboek samengesteld. Daarvoor is Han Albers in de archieven van ‘het Vocaal’ gedoken en heeft hij Vocalisten aan de tand gevoeld om belangrijke wapenfeiten en leuke of spannende gebeurtenissen op te snorren. Dit jubileumboek getiteld ‘Donderdagavond, heilige avond’ is opgesmukt met talloze foto’s uit het rijk gevulde GVE-leven. Het lezenswaardige boek (64 pagina’s) is te koop voor € 7,50 bij Printmarkt en tijdens de expositie. Op eerste en tweede paasdag (24 en 25 april) is er namelijk een gratis toegankelijke tentoonstelling ingericht over ‘Vijftig jaar Vocaal’. Deze is op eerste en tweede paasdag van 13.00 tot 16.00 uur ook gratis te bezichtigen in de Protestantse Kerk aan de Markt te Gennep.

Kortom: met Pasen moeten muziekliefhebbers in de Martinuskerk zijn om er ’s morgens te genieten van bronsgroene Vocaalse zang met bijzondere instrumentale begeleiding en ’s middags de GVE-overzichtstentoonstelling in de Protestantse kerk aan de Markt te bezoeken.
advertentie