Deel dit artikel ‹ Terug

Erfgoedproject Jet en Jan, jong in 1910 een groot succes!

Geplaatst op: dinsdag 5 april 2011


Het erfgoedproject “Jet en Jan, jong in 1910“ van Erfgoed Brabant en Marktplaats Cultuur aan de Maas is een enorm succes. Ruim 20 basisscholen in de regio Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg hebben al ingetekend. Volgend schooljaar gaat het project van start.
Het leuke aan Jet en Jan is dat hun avonturen zich afspelen in 1910 in het dorp waar de deelnemende school staat.
De tijd van 1910 in het dorp wordt samen met de heemkundevereniging uit het dorp tot leven gebracht. De kinderen van groep 5 maken op deze manier kennis met de historie uit het eigen dorp en streek. In welke boerderij woonden Jet en Jan? Waar gingen ze naar school?
Moesten ze meehelpen op het land en in huis? Welke spelletjes speelden Jet en Jan met hun vriendjes en vriendinnetjes? Wat aten de kinderen ’s middags?
Het verhaal wordt samen met de lokale heemkundevereniging zo verantwoord mogelijk vertaald naar de eigen situatie. We zijn op zoek naar heemkundeverenigingen die graag een bijdrage aan dit project willen leveren.
Om het project zo leuk mogelijk te maken voor kinderen is Marktplaats Cultuur aan de Maas nog op zoek naar een zeepklopper, koffieblik, koffieloodje, zinken wasteil en emmer, wasbord, leitjes, griffels, een griffeldoos, bordenwissers, stopnaalden, een naaidoos/mandje, houten stoppaddestoelen, stopwol, en houten tollen met zweepjes.
Zodat de kinderen zelf koffie kunnen malen, sokken stoppen, zeep kloppen, etc.
Een unieke kans om erfgoed in de klas te brengen en kinderen kennis te laten maken met hun eigen geschiedenis.
Voor meer informatie en het afgeven van spullen kunt u contact opnemen met Floor Santman van Marktplaats Cultuur aan de Maas, telefoon: 0485-565482 of via e-mail: info@cultuuraandemaas.nl